Vijftien voortvluchtigen opgepakt, goed voor 22 jaar cel

Foto: Pixabay / Clker Free Vector Images

Het Fugitive Active Search Team (FastNL) van de politie heeft de afgelopen tijd in onder meer Zaandam vijftien veroordeelden aangehouden die samen goed zijn voor 22 jaar gevangenisstraf. Daar mogen ze nu aan beginnen. Drie personen zijn opgepakt voor openstaande vorderingen van in totaal 2.145.669 euro.

De aanhoudingen van de mannen in de leeftijd variërend van 24 tot 67 jaar vonden verspreid over Nederland plaats in onder meer Zaandam, Amstelveen en Amsterdam. De veroordelingen hebben plaatsgevonden voor onder andere drugs-, vermogens- en zedendelicten, witwassen, fraude en oplichting. Om de kans op een eventuele coronabesmetting te voorkomen is van de Dienst Vervoer & Ondersteuning van de Dienst Justitiële Inrichtingen een bus geleend om de aangehouden veroordeelden naar de gevangenis over te brengen.

Corona ook een kans

FastNL zag zich door de coronamaatregelen gedwongen anders te werken en de beperkingen om te zetten in kansen. Dat is gelukt, zegt teamleider Daniëlle: ‘FastNL wil recht doen aan het rechtsgevoel van de burger. Iedereen die onherroepelijk is veroordeeld moet zijn of haar straf uitzitten. Niemand is onvindbaar. Als voortvluchtige kun je dus nergens ter wereld een veilige haven vinden om je schuil te houden. Door corona is een voortvluchtige veroordeelde ook beperkt in zijn of haar bewegingsvrijheid. En als je beweegt, wordt de zichtbaarheid groter. Dit heeft in veel gevallen geleid tot het achterhalen van de verblijfplaats van onze doelgroep met als gevolg dat nu vijftien mensen hun door de rechter opgelegde straf uitzitten of hun openstaande vordering moeten betalen.’

Slimme technieken

FastNL is onderdeel van de Dienst Landelijke Recherche. Andy Kraag, diensthoofd van de DLR: ‘De afgelopen maanden is de ´winkel´ gewoon open gebleven, ook bij FastNL. Met gebruik van nieuwe en slimme recherchetechnieken heeft het speciale team meerdere voortvluchtigen in het vizier gekregen en tijdens deze unieke veegactie naar binnen getrokken. Deze succesvolle operatie laat samen met de andere onderzoeken van ons zien dat we als Landelijke Eenheid zeker niet stil hebben gezeten. Denk aan de mondkapjesfraude, de zendmastbranden, witwasonderzoeken met onder andere de vondst van 12,5 miljoen euro cash en het oprollen van crystal methlabs. De recherche blijft ook in crisistijd misdaad bestrijden.’

Binnen- en buitenland

Het opsporen van (voortvluchtige) veroordeelden is een taak van hele politie. Elke eenheid heeft een zogenoemd Centraal Executie Team. Daarnaast werkt FastNL samen met het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie en het Centraal Justitieel Incassobureau. De taak van FastNL is om veroordeelden met een TBS- of PIJ-maatregel op te sporen, aan te houden en terug te brengen naar de instelling of inrichting waar zij thuishoren. Daarnaast worden veroordeelden die nog een (rest)straf van 300 dagen of meer hebben uitstaan opgespoord en opgesloten. Ook het opsporen en terugbrengen van personen die in het buitenland zijn veroordeeld en zich in Nederland schuilhouden behoort ook tot de taken van FastNL.

Mensen die hier zijn veroordeeld en zich in het buitenland bevinden, laat FastNL daar opsporen en terugbrengen of het team zorgt ervoor dat zij hun straf ondergaan in een buitenlandse gevangenis. Dit is mogelijk doordat FastNL deel uitmaakt van het European Network Fugitive Active Search Teams (Enfast). Binnen dit netwerk wordt internationaal samengewerkt om voortvluchtigen op te sporen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen