Ook Rosa in verzet tegen afschaffing luilakvuren

Foto: Pixabay / Jan Bieler

Na Liberaal Zaanstad verzet ook coalitiepartij Rosa zich tegen het per direct afschaffen van de luilakvuren. Door de coronavrisis lag het voor de hand dat ze dit jaar niet door zouden kunnen gaan, maar Rosa accpteert niet dat het college de traditie meteen maar naar de geschiedenisboeken heeft verwezen.

‘Luilak is een oeroud en puur Hollands feest; het wordt van Texel tot Gorinchem gevierd en dooft oostelijk van Almere uit. Het vormt een onderdeel van de vier dagen rond Pinksteren die sinds 1574 in de Zaanstreek een extra betekenis hebben. Nog niet zo lang geleden reden er op Luilakmorgen korries door de Zaanse straten, openden de bakkers hun winkels extra vroeg om suikerbollen te verkopen en laaiden de lentevuren hoog op in de nog kille nacht. Op Derde Pinksterdag bleven de winkels gesloten, hadden de ambtenaren vrij en vergaderde de gemeenteraad niet,’ zo haalt de partij op haar website herinneringen op.

Dat de luilakvuren een te grote belasting voor de handhavers zouden zijn en negatieve effecten hebben voor het milieu trekt Rosa niet over de streep: ‘De luilakviering is immers in de laatste jaren alleen maar gemoedelijker geworden en op het geheel van CO2 en fijnstof dat Zaanstad de lucht in blaast valt dat handjevol brandstapeltjes één keer per jaar in het niet.’

 

Reacties