Gemeente heeft privacybescherming burgers nog niet op orde

Foto: Pixabay / Geralt

Twee jaar na de invoering worstelen gemeenten nog altijd met de uitvoering van de AVG, meldt onderzoeksprogramma Argos van de VPRO en Human. Ook Zaanstad voldoet nog niet aan alle eisen.

Met slechts één zoekopdracht via Google vonden journalisten in 110 onderzochte gemeenten ruim 20.000 documenten met gevoelige informatie als woonadressen en telefoonnummers. In Hellevoetsluis bleken zelfs burgerservicenummers van inwoners openbaar toegankelijk en een Rotterdam bleken die evenmin volledig afgeschermd. In Altena werden onder andere kopieën van identiteitskaarten en privacygevoelige informatie van ondernemers bij het grofvuil gezet. Juist om organisaties bewuster te maken van het risico van dit soort datalekken werd twee jaar geleden de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) geïntroduceerd.

 

 

 

 

 

 

In deze crisistijd is het belangrijk voor gemeenten om te weten hoe het coronavirus zich verspreidt onder de bevolking. Het RIVM verzamelt deze data tot op gemeenteniveau en publiceert deze openbaar. Gemeenten kunnen er zelf voor kiezen om een meer gespecialiseerde kaart intern bij te houden. Een functionaris gegevensbescherming kan in dat geval bijvoorbeeld het advies geven dat alleen locaties waar besmettingen zijn vastgesteld worden bijgehouden, zonder bijbehorende namen en persoonsgegevens van inwoners. Op die manier wordt hun privacy van beter beschermd. Maar deze functionarissen voelen zich vaak niet gehoord wanneer zij mogelijke problemen aankaarten, zo bleek.

Knelpunten

Ruim 40 procent van de geïnterviewde toezichthouders geeft aan dat hun gemeente onvoldoende maatregelen neemt om de persoonsgegevens van burgers te beschermen. Twintig procent zegt zelfs actief te worden tegengewerkt door de eigen organisatie en maakt zich zorgen over de privacy van de inwoners. Er werden drie concrete problemen genoemd  waardoor zij hun functie niet goed kunnen uitoefenen: te weinig kennis over de werking van de AVG binnen de gemeenten, onvoldoende onafhankelijkheid om de controlerende  taak naar behoren te kunnen uitvoeren én onvoldoende steun van de Autoriteit Persoonsgegevens om de situatie te verbeteren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen