Provincie doet op eigen grond glyfosaat in de ban

Foto: Twitter / Provincie Noord-Holland

Agrariërs die grond pachten van de provincie Noord-Holland mogen vanaf 1 november het omstreden gewasbeschermingsmiddel glyfosaat niet meer gebuiken. Het goedje dat  voornamelijk bekend is onder de merknaam Round Up wordt taboe op provinciegrond.

Het verbod gold al voor percelen binnen het Natuurnetwerk Nederland. Glyfosaat is de werkzame stof in middelen die onkruid bestrijden. Hoewel het gebruik ervan door de Europese Unie is toegestaan, is er steeds meer twijfel over schadelijke gevolgen van het middel voor mens en dier. Gedeputeerde Esther Rommel  van Natuur en Landschap zegt onkruid zoveel mogelijk met mechanische of ecologische technieken te willen bestrijden. ‘Op die paar plekken waar toch nog chemische middelen ingezet moeten worden, stoppen we nu ook het gebruik van glyfosaat. De EU evalueert dit gebruik in 2022. Daar willen we niet op wachten. We doen ons uiterste best de biodiversiteit in onze provincie te beschermen. Dit verbod helpt daaraan mee.’

In februari en begin maart heeft de provincie in de verschillende regio’s bijeenkomsten georganiseerd voor pachters en geïnteresseerden over de aanpassingen in het pachtbeleid. Ook het verbod op glyfosaat is toen besproken. De aanwezigen begrepen de wens om glyfosaat te verbieden, aldus de provincie, ‘maar achten het gebruik nu nog noodzakelijk omdat er volgens hen geen natuurvriendelijker en even effectief alternatief bestaat’.

Verdeling grond

De provincie verandert ook de manier waarop pachters aan grond kunnen komen. Voorheen meldden kandidaat-pachters zich in Haarlem en verdeelde de provincie de grond naar eigen inzicht. Sinds vandaag worden alle percelen aangeboden op het online portaal www.pachtgrond.nu. Daarop zijn vandaag overigens nog geen Noord-Hollandse percelen te zien. Percelen worden verdeeld met behulp van een puntensysteem. De inschrijver met de meeste inschrijvingspunten krijgt de grond gegund. Daarbij wordt ten eerste gekeken naar de afstand tussen de pachter en het aangeboden perceel. Het dichtstbijzijnde bedrijf krijgt meer punten. Ten tweede speelt de prijs die voor het perceel wordt geboden een rol. De hoogste bieder krijgt meer punten. En tot slot krijgen kandidaat-pachters meer punten als zij een certificaat hebben voor duurzame landbouw of als ze schapenhouder zijn.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen