Vaartdijk deels afgekeurd wegens instabiliteit: werk eerder uitgevoerd

Foto: Google Street View

Een deel van de dijk langs de Nauernasche Vaart in Assendelft is afgekeurd wegens instabiliteit. Er zijn scheuren in het wegdek ontstaan en de weg is gedeeltelijk verzakt. Om de veiligheid te waarborgen plaatst Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier vanaf deze week waarschuwingen in de vorm van een rood-witte afscheiding en borden met ‘gevaarlijke berm’.

De problemen spelen op de Vaartdijk om sectie 5, tussen het viaduct van de S154 bij de Noorderveenweg en de watertoren bij de Communicatieweg. Direct na de al voor 2021 geplande dijkversterkingswerkzaamheden daar zou het schap het hele traject tot aan Forbo in Assendelft voorzien van een nieuwe asfaltlaag. De staat van het wegdek is echter dusdanig verslechterd dat de veiligheid van de gebruikers in het geding komt. Uitstel van het wegonderhoud is geen optie. HHNK bereidt nu de dijkversterking versneld voor zodat de weg en de dijk, die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, op hetzelfde moment weer veilig worden gemaakt.

Start in september

Om tijdens deze voorbereidingen de weg en de berm voldoende veilig te houden en om verdere schade te voorkomen, worden aan de kant van de vaart de rood-witte afscheiding en de waarschuwingsborden geplaatst. Deze blijven staan tot het einde van de zomer. In september wordt begonnen met de herstelwerkzaamheden. Dan wordt de kade aan de buitenzijde verbeterd, waardoor ook de wegverzakking hersteld kan worden. Daarna wordt de hele wegconstructie verwijderd en opnieuw opgebouwd. Als laatste wordt de berm aan de binnenkant aangepast.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen