Opnieuw inwoner het slachtoffer van Covid-19: nu 48 doden

Foto: Pixabay / Pete Linforth

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldt vandaag dat 26 coronapatiënten zijn overleden er dat er tien nieuwe ziekenhuisopnames zijn geweest. Er is opnieuw een onwoner van Zaanstad aan het virus bezweken, wat het dotaal op 48 doden brengt.

Bron: GGD en Veiligheidsregio Zaanstreek – Waterland

 

 

 

 

Het nieuwe sterfgeval in Zaanstad is nog niet toegevoegd aan het laatste overzicht uit de bestuurlijke rapportage van de regionale GGD en de Veiligheidsregio Zaanstreek – Waterland (zie tabellen). Landelijk staat het dodental als gevolg van Covid-19 nu op 5856 en het aantal ziekenhuisopnames sinds vandaag op 11.690. De afgelopen 24 uur werden  133 nieuwe besmettingen bevestigd, zodat dat totaal opliep tot 11.690.

Vaccin

Een onderzoeksteam van het Amsterdam UMC wil het coronavirus ‘ontkronen’, zoals het academische ziekenhuis het noemt. Hoogleraar en oncologisch onderzoeker Arjan Griffioen ontwikkelt een vaccin dat zich specifiek richt op de uitsteeksels die het virus zijn kenmerkende vorm geven. ‘We weten dat het lichaam wel antistoffen maakt tegen het coronavirus, maar die werken slecht of pas in een laat stadium. Daarom maken we het immuunsysteem kwaad tegen moleculen die normaal niet of nauwelijks herkend worden,’ aldus Griffioen.

Vijf tot zes maanden

Het is de bedoeling dat door het vaccin antistoffen worden aangemaakt die zich hechten aan de uitsteeksels van het virus, de spikes. Op die manier willen de Amsterdamse onderzoekers voorkomen dat het virus cellen binnendringt en zich verder in het lichaam vermenigvuldigt. Over vijf tot zes maanden hoopt Griffioen met zijn mensen een eerste vaccin klaar te hebben, dat dan eerst op dieren moet worden getest.

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen