Uitrol 5G-netwerk krijgt groen licht van de rechter

Foto: Flickr / Christoph Scholz

Van de rechtbank in Den Haag mag het 5G-netwerk landelijk worden uitgerold in Nederland. Stichting Stop5GNL heeft het kort geding hierover tegen de Staat verloren.

De stichting eiste een stop op de uitrol van 5G voor sneller internet omdat de gezondheidsrisico’s onvoldoende zouden zijn onderzocht. Maar de rechter oordeelt dat de overheid bij de introductie van 5G alle voorschriften naleeft en dat de limieten niet worden overschreden. Volgens de voorzieningenrechter zijn er geen aanwijzingen dat de deskundigen van het RIVM en de Gezondheidsraad, waarop de Staat zich baseert, onzorgvuldig te werk zijn gegaan en geen oog hadden voor kritiek. De rechter lichtte in zijn mondelinge uitspraak toe dat hij alle tegenstrijdige meningen van verschillende deskundigen niet kan wegen.

Veiling aanstaande

Wel citeerde hij een rapportage van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu waarin staat dat onderzoekers geen direct verband hebben ontdekt tussen verschillende ziektes en elektromagnetische golven. ‘Als blijkt dat door de uitrol van 5G toch limieten worden overschreden en er gezondheidsrisico’s dreigen, heeft de Staat aangegeven te zullen ingrijpen en de gehanteerde limieten aan te passen. Onder deze omstandigheden bestaat er voor mij geen aanleiding de introductie van 5G te verbieden,’ aldus de rechter. De overheid is van plan om volgende maand de frequenties voor het 5G-netwerk te veilen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen