Liberaal Zaanstad steunt BOA’s die wapenstok en pepperspray willen

De burgemeester in gesprek met twee gemeentelijke handhavers.
Foto: Facebook / Jan Hamming

Liberaal Zaanstad ziet graag dat de Veiligheidsregio Zaanstreek – Waterland zich aansluit bij de oproep van voorzitter Marianne Schuurmans van de Veiligheidsregio Kennemmerland om BOA’s de beschikking te geven over pepperspray en een wapenstok. Dit omdat ze steeds vaker in het nauw komen bij de handhaving van noodverordeningen.

In onze regio zijn nog geen ernstige incidenten gemeld, maar in IJmuiden werd op Hemelvaartsdag een BOA zodanig mishandeld dat hij naar het ziekehuis moest om te worden behandeld aan verwondingen aan het gezicht. Ook elders lopen de spanningen op en worden handhavers het slachtoffer van korte lontjes. In Rotterdam weigeren de BOA’s tijdelijk om nog bonnen uit te schrijven vanwege de toenemende agressie. Een wapenstok en pepperspray zit er vooralsnog niet in, maar er is wel afgesproken dat zij toegang krijgen tot het portofoonnetwerk van de politie zodat agenten sneller ter plekke kunnen zijn wanneer situaties dreigen te escaleren.

‘Verkeerd signaal’

Raadslid Simone van Otterloo van LZ stelde de gemeente onlangs vragen over de BOA’s in Zaanstad kreeg daarop onder meer te horen dat er vooralsnog geen aanleiding is om de handhavers uit te rusten met extra geweldsmiddelen, maar dat Zaanstad de de lijn steunt om een landelijke, uniforme uitrusting voor de BOA’s te ontwikkelen. Van minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is daarover echter nog niets concreets vernomen. Zaanstad vindt bovendien dat van het bewapenen van BOA’s gedurende de coronacrisis ‘een verkeerd signaal uitgaat’ naar de inwoners. 

Uit de enquête ‘BOA en corona‘ van de ACP.

 

 

 

Liberaal Zaanstad wijst burgemeester Jan Hamming er in zijn functie als voorzitter van de Veiligheidsregio Zaanstreek – Waterland echter op dat hij bij de uitreiking van de bodycams aan de gemeentelijke handhavers zelf vertelde getuige te zijn geweest van geweld tegen hen. De fractie wil daarom niet wachten op landelijk groen licht en zelf de BOA’s beter wapenen tegen toenemend agressief gedrag. ‘Ook volgens politievakbond ACP BOA wordt het steeds moeilijker om te handhaven,’ houdt Van Otterloo Hamming donderdag voor tijdens de digitale vergadering van de gemeenteraad.

Landelijke acties

Inmiddels de vakbonden van de handhavers landelijke acties aangekondigd op 26 mei en 1 juni om af te dwingen dat zij een wapenstok en pepperspray krijgen. Die gaan alleen niet door als Grapperhaus dat mogelijk maakt. Het handhaven van de coronamaatregelen wordt er vanaf 1 juni, als de nieuwe versoepelingen ingaan, alleen maar moeilijker op, zo wordt gevreesd. Nederlanders vinden het steeds lastiger om zich aan de afstandregels te houden en beginnen die steeds massaler aan hun laars te lappen. Het ministerie liet in een eerste reactie weten dat het uitgangspunt is en blijft dat het geweldsmonopolie bij de politie ligt. De gemeentebesturen hebben echter als werkgever zeggenschap over de beschermingsmiddelen die hen ter beschikking worden gesteld.

 

 

Reacties