Geen toestellen (extra) schoongemaakt op speelplaatsen

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Zaanstad heeft na uitgebreid onderzoek besloten om speeltoestellen niet extra te gaan schoonmaken om het risico van de verspreiding van het coronavirus onder kinderen te verminderen. Daar waren zowel uit de politiek als uit de bevolking verzoeken voor gekomen.

Het schoonhouden van speeltoestellen is volgens het college weinig effectief. ‘Schoonmaken is geen garantie dat speeltoestellen het coronavirus niet kunnen verspreiden. Mogelijk kan het toestel alweer een verspreidingsbron zijn bij de eerste keer dat het speeltoestel wordt gebruikt nadat het is gereinigd. Daarnaast maken kinderen op gemeentelijke speelplaatsen ook gebruik van elkaars speelgoed dat meegebracht wordt.’ Elders in het land maken bewoners de toestellen zelf schoon of heeft een bedrijf dat op zich genomen als maatschappelijk initiatief, maar gemeenten hebben het niet zelf opgepakt. ‘Belangrijk blijft dat ook kinderen zo veel mogelijk intensief lichamelijk contact proberen te vermijden en dat zij voor en na het spelen met speelgoed/toestellen hun handen wassen,’ schrijft het college aan de gemeenteraad.

Groepen beperkt houden

Zaanstad kijkt bij het nemen van coronamaatregelen vooral naar de adviezen van het RIVM. Dat geeft aan dat kinderen tot en met twaalf jaar met elkaar kunnen blijven buitenspelen, onder toezicht van een ouder of voogd. Maar als het kind klachten heeft zoals neusverkoudheid, een loopneus, keelpijn, een lichte hoest of een verhoging tot 38 graden Celsius moet het thuisblijven. Als het kind 24 uur klachtenvrij is mag het weer naar buiten. Een dringend advies is wel om het aantal jonge kinderen dat samenspeelt te beperken.

Ouders lopen meer risico

Het schoonpoetsen van de gemeentelijke speeltoestellen ondervangt ook niet het risico dat verspreiding plaatsvindt door uitwisseling van het eigen speelgoed. Daar komt bij dat het schoonmaken arbeidsintensief is. Er is geen landelijke richtlijn voor de frequentie waarmee speeltoestellen moeten worden schoongemaakt. ‘Op metalen oppervlakten blijft het coronavirus drie tot vijf dagen besmettelijk,’ weet het college. Dat zou betekenen dat alle toestellen één keer per dag aan de beurt zouden moeten komen. Uitgaande van ongeveer 470 speelplaatsen en met elk vier speeltoestellen zouden de kosten dan 15.000 tot 20.000 euro per dag bedragen, met een twijfelachtig effect. Het zijn volgens het college veel meer de ouders die een grote kans lopen om ziek te worden van het coronavirus.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen