Vanaf vandaag mondkapjes op in het OV

Foto: Pixnio / CC0 Public Domain

Vandaag worden mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer. Wie zonder die bescherming in trein, bus, tram of metro zit of op de pont riskeert een boete van 95 euro.

De handhaving van de mondkapjesverplichting is hoofdzakelijk een taak voor het personeel van de vervoerbedrijven. Er staat niemand te controleren bij de deur, zei premier Mark Rutte eerder, maar wie geen mondkapje op heeft loopt wel het risico dat er iemand langskomt. Het kapje is alleen verplicht in het OV zelf en niet op stations en bij bushaltes. Inmiddels zijn winkels als Kiosk, Stationshuiskamer, Rituals, Julia’s, Etos en Hema weer open. Reizigers kunnen bij diverse winkels een mondkapje kopen. Het GVB heeft in Amsterdam automaten met kapjes neergezet.

Reisassistentie rolstoelgebruikers

Sinds 25 mei zijn alle fietsenstallingen en de winkels van Fiets & Service weer beschikbaar voor reizigers die met de fiets naar het stations komen en vanaf vandaag kunnen reizigers ook de bagagekluizen weer gebruiken zijn de toiletten met medewerkers weer op de normale tijden open. Reizigers in een handbewogen rolstoel die hulp nodig hebben bij het in- en uitrijden van de trein weer de benodigde assistentie. Dit is goed nieuws voor rolstoelgebruikers die op de brug of plank begeleiding nodig hebben. Hiermee bieden NS weer aan alle reizigers met een motorische, auditieve of visuele beperking hulp bij het in-, over- en uitstappen en bij navigeren door het station.

Alleen bij het raam

In de trein staat met groene stickers op de ramen aangegeven op welke stoelen reizigers mogen zitten. Het gaat daarbij om alle stoelen bij het raam. Deze voorspelbaarheid maakt het voor met name reizigers met een visuele beperking eenvoudiger om een zitplek te vinden: die is altijd bij het raam. Naast de stickers wordt ook in de trein omgeroepen dat de zitplekken bij het raam zijn. De rolstoel- en rolstoeltoegankelijke toiletten in de trein blijven beschikbaar evenals de priority seats. Op de stations gelden maatregelen die met borden en pictogrammen inzichtelijk worden gemaakt.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen