Klokslag 12:00 uur wordt onze wereld op 1 juni weer wat groter

Foto: Pixabay / Geralt

Klokslag 12:00 uur ziet die wereld er op 1 juni weer een beetje anders uit. Terrassen en restaurants gaan weer open, al is het dan met gasten die op anderhalve meter afstand van elkaar moeten blijven tenzij ze tot hetzelfde huishouden behoren. En er moet gepland worden: vooraf reserveren is het nieuwe normaal.

 

 

 

 

 

Het zijn enkele van de verwachte veranderingen die gisteravond zijn aangekondigd. Het wachten is nu op een aangepaste noodverordening voor onze veiligheidsregio. Intussen roept de Reddingsbrigade Nederland recreanten op om zich extra bewust te zijn van de risico’s van zwemmen in open water. Door de coronacrisis is niet overal toezicht en zijn minder reddingsbrigades beschikbaar. Op plekken waar wel toezicht is, gelden voor de reddingsbrigade restricties en aangepaste werkwijzen vanwege het virus.

Water erg koud

Recreanten wordt verzocht drukte te vermijden en elkaar voldoende ruimte te geven, ook in het water. Volg de richtlijnen van de overheid, beperk strandbezoek en blijf niet plakken op de toegangswegen naar het strand, adviseert de reddingsbrigade. Het wordt vooral op Hemelvaartsdag zeer warm, maar het water is vaak nog erg koud. Dat kan zijn weerslag hebben op het lichaam en voor gevaarlijke situaties zorgen zoals onderkoeling, kramp of een zogeheten cold shock response. Kenmerken van een dergelijke shock zijn een verhoogde hartslag, ongecontroleerde en versnelde ademhaling, het onvermogen om de adem in te houden, desoriëntatie of paniek.

Twiske

Het Twiske is morgen ook weer vrij toegankelijk. De parkeerplaatsen die wekenlang wegens een te grote drukte in het natuur- en recreatiegebied gesloten waren zijn weer open en blijven dat ook op Hemelvaartsdag. Er worden wel extra toezichthouders ingezet om te voorkomen dat er re veel mensen op een kluitje in het gebied verblijven.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen