Onderzoek naar gevaren van samenzang in tijden van corona

Foto: Pxfuel

Ruim anderhalf miljoen Nederlanders zingen in een koor en talloze anderen in de kerk en tijdens sportwedstrijden. Er wordt gezamenlijk gezongen in verpleeghuizen, omdat de liedjes van vroeger de ouderen goed doen. Maar hoe groot is het risico daarvan in tijden van corona? Ivo Bouwmans van de TU Delft gaat dat onderzoeken, meldt EenVandaag.

Zingen is anders dan praten wegens onder meer de andere manier van ademhalen, vertelt Bouwmans: ‘Je haalt dieper adem en gebruikt de longen op een andere manier. Daardoor komen er diep vanuit de longen kleine druppeltjes omhoog, de aerosolen. Je kunt zingen vergelijken met hoesten. Dus als je met 100 mensen in een koor zingt, staan er 100 mensen om je heen te hoesten.’ Of en hoeveel aerosolen bijdragen aan de verspreiding van het virus en is nog niet helemaal duidelijk, maar er zijn zeker signalen dat het gevaar niet moet worden onderschat.

Volgens voorzitter Daphne Wassink van Koornetwerk Nederland leven er veel zorgen onder koorleden. Het is onduidelijk wanneer koorleden weer mogen zingen – met onderling een afstand van anderhalve meter. Dat zou mogelijk mogen vanaf 1 juni, met een bezetting van maximaal 30 leden. Zeker is dat echter nog niet. ‘Zoom-zingen is voor lang niet iedereen een bruikbaar alternatief,’ schreef de korenkoepel eerder op de website. Veel koren en dirigenten houden er echter rekening mee dat fysiek samen komen pas op z’n vroegst in september weer mogelijk is. Hoe ‘Zoon-zingen’ eruit ziet werd afgelopen zaterdag duidelijk bij de afsluiting van de tv-uitzending van het alternatieve Eurovisie Songfestival. Niet ideaal, maar wel veilig.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen