Archieven op zoek naar beelden die coronatijd illustreren

Foto: Twitter

Contact met oma en opa, buren en beste vrienden op anderhalve meter afstand. Hoe doen we dat? Het Noord-Hollands Archief is opzoek naar beelden die deze uitzonderlijke tijden illustreren.

Vooral op dagen als Koningsdag en 4 en 5 mei was dit nogal een uitdaging. En nu komt er een Pinksterweekeinde aan dat voor velen de officieuze start was van zomeractiviteiten.  Het archief zoekt beelden van uw oplossingen voor sociaal contact als social distancing de norm is. Hebt u een foto genomen die dat treffend in beeld brent en zou u die willen schenken aan het Noord-Hollands Archief, dan zij ze er daar heel blij mee. Het archief maakt later een keuze uit de mooiste inzendingen, die in de beeldbank worden gezet en eraan bij zullen dragen dat ook de generaties na ons begrijpen en kunnen beleven welke impact de coronacrisis had. Foto’s insturen kan via de website van het Noord-Hollands Archief.

Gemeentearchief Zaanstad

In Zaanstad roepen burgemeester Jan Hamming en het Gemeentearchief iedereen op om mee te helpen bouwen aan de nieuwe (digitale) erfgoedcollectie Corona in beeld, dus u kunt uw foto’s op twee plekken kwijt. Het Gemeentearchief verzamelt Zaanse foto’s, flyers en notities over deze tijd, maar omdat verreweg het grootste deel van ons leven zich nu thuis afspeelt zijn juist daar de meest veelzeggende dagelijke dingen vast te leggen. Het archief streeft ernaar om een zo compleet mogelijke verzameling aan te leggen van activiteiten die een maand geleden nog niet bedacht waren, maar ontstaan zijn tijdens de deze crisis. Deze informatie wordt bewaard.

Gezocht worden foto’s of documenten (een dagboek, briefjes) die u als bijlage naar [email protected] kunt sturen. Vermeld in de e-mail:

  • Wie de maker is van de foto of van  het document?
  • Wat er precies te zien is in een korte omschrijving.
  • Waar de foto genomen ois of waar het document vandaan koemt (noteer de straatnaam en plaatsnaam).
  • Wanneer de foto genomen is of het document gemaakt
  • Auteursrecht: Zet in de mail de volgende zin: ‘Ik geef het Gemeentearchief Zaanstad wel/geen* toestemming om bijgaande foto’s en/of documenten te publiceren op de website van het archief.’ Indien u geen toestemming geeft, neemt het Gemeentearchief de foto’s en/of documenten wel op in de collectie, maar zonder ze te publiceren.
    * Doorhalen wat niet van toepassing is.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen