Oversterfte overal aan het dalen, ook onder kwetsbaren

Foto: Pixnio

In de eerste tien weken van dit jaar waren er onder mensen zonder hulp via de Wet langdurige zorg gemiddeld 1972 sterfgevallen per week. In week 14, van 30 maart tot en met 5 april, werd het hoogste aantal overlijdens van 2020 tot nu toe gerapporteerd. In die week waren er 2868 sterfgevallen. Bij mensen die thuis of in een instelling zorg kregen was dat eerste cijfer 1160. De piek werd bereikt in week 15, van 6 april tot en met 12 april, met 2400 overledenen.

In de week van 20 tot en met 26 april stagneerde de oversterfte in Nederland en daarna is een daling ingezet, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het RIVM meldt vandaag 53 nieuwe doden met een vastgestelde coronabesmetting en 35 ziekenhuisopnames. Daarmee komen de totalen op respectievelijk 5643 overlijdens en 11.492 ionames. Er kwam in 24 uur ook 200 nieuwe meldingen van positief geteste personen. Dat zijn er nu in totaal 43.681. In de Zaanstreek werden geen nieuwe sterfgevallen gemeld. Het Zaans Medisch Centrim meldde vijf opgenomen coronapatiënten.

Onderschatting dodental

Volgens de Belgische viroloog Steven Van Gucht wordt in Nederland het aantal sterfgevallen als gevolg van Covid-19 zwaar onderschat. De ‘oversterfte’ ligt in werkelijkheid bijna twee keer zo hoog als het aantal officieel gerapporteerde overlijdens, zei Van Gucht op een persconferentie over de ontwikkeling van de epidemie in Europa. Het aantal coronadoden in België nadert de 9000 en is nu ‘bijna 2,2 keer hoger dan in het zwaarste griepseizoen in recente tijden’. Ook in Spanje, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zouden de autoriteiten met hun cijfers een te rooskleurig beeld schetsen.

Alleen VK nog uitzondering

België krijgt geregeld uit het buitenland commentaar op het hoge aantal sterfgevallen dat aan corona wordt toegeschreven, maar volgens de viroloog ‘heeft onze nauwkeurige manier van tellen daar veel mee te maken’. ‘Het aantal overlijdens dat we rapporteren komt bijna voor 100 procent overeen met de gemeten oversterfte.’ Daarbij is België een dichtbevolkt land met een sterk verouderde bevolking. ‘Eind maart, begin april werd er in bijna heel West-Europa extreme oversterfte gemeten,’ aldus Van Gucht. Sinds 13 april daalt het aantal meer dan gemiddelde overlijdens in heel Europa, behalve in het Verenigd Koninkrijk.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen