Meer Evean-cliënten hersteld van Covid-19 dan overleden

Foto: Flickr /Governor Tom Wolf

In vier van de vijftien woonzorglocaties van Evean zijn momenteel coronabesmettingen, waaronder Guisveld waar defensie nu de helpende hand toesteekt. Tot aan 7 mei zijn er bij Evean 59 cliënten hersteld van Covid-19 en 42 cliënten overleden.

Ook in Evean Henriette Roland Holst in Amsterdam Zuidoost en twee zogenoemde Covid-19 units heerst de ziekte. Deze laatste zijn speciaal ingericht op het verzorgen van coronapatiënten en er stromen nieuwe patiënten in vanuit de ziekenhuizen in de regio en vanuit de thuissituatie. De units zijn geïnstalleerd bij Recura Revalidatie in Zaandam – een samenwerking tussen Evean en Zaans Medisch Centrum – en het huis Eduard Douwes Dekker in Amsterdam Noord. Op 7 mei waren er bij Evean nog 51 cliënten met een bewezen coronabesmetting, van wie er 26 patiënten waren opgenomen in een speciale unit.

Ook thuiszorg

Op locaties met coronapatiënten zijn volgens de zorgorganisatie alle noodzakelijke maatregelen getroffen. Bij een (mogelijke) besmetting wordt dit aan de GGD gemeld en worden bewoners volgens het protocol van het RIVM verzorgd. Bewoners die het coronavirus onder de leden hebben worden geïsoleerd verzorgd in de verpleeghuizen of in een Covid-19 unit. Evean verzorgt ook coronapatiënten in de thuiszorg, op zogenoemde coronaroutes in onder andere Zaanstreek – Waterland. Dat gebeurt grotendeels namens andere zorgaanbieders door een speciaal hiervoor geformeerd team van wijkverpleegkundigen. Zij worden niet ingezet op reguliere (niet-besmette) thuiszorgroutes. Eventuele sterfgevallen in deze groep cliënten komen niet in de cijfers van Evean terecht, maar in die van de huisartsen.

Dalende cijfers

Evean laat weten net als het CBS en het RIVM de tendens te zien dat de sterfte aan Covid-19 afneemt, ook in verpleeghuizen: ‘Op steeds meer locaties zien wij het aantal besmettingen en personen dat aan het virus komt te overlijden teruglopen of zijn verpleeg- en verzorgingshuizen zelfs weer coronavrij.’ Er zijn vandaag  door het RIVM in de dagelijkse update opnieuw geen sterfgevallen gemeld in de drie Zaangemeenten, maar wel 63 met Covid-19 besmette patiënten uit andere delen van het land. Het officiële dodental is nu 5422.

 

 

 

 

 

Er is wel weer een discrepantie ontstaan tussen de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de GGD Zaanstreek – Waterland. Daar waar het RIVM het houdt op 40 aan het virus bezweken slachtoffers in Zaanstad, komt de gezondheidsdienst met 41. Landelijk gezien meldde het RIVM vandaag 58 patiënten die vanwege het virus in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest), waarmee dat totaal op 11.285 komt. Er kwamen in 24 uur 289 positief geteste personen bij, wat het totaal deed oplopen tot 42.382.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen