In alle provincies daling ziekenhuisopnames na 22 maart

Foto: Pixabay / Abdul Nafi Afghanzai

Het hoogste aantal bevestigde coronapatiënten werd ziek in week 12, van 16 tot en met 22 maart (week 12). Sindsdien is in alle provincies een daling te zien in het aantal gemelde ziekenhuisopnames van patiënten met Covid-19 per 100.000 inwoners. Dit wijst erop dat de landelijke maatregelen effectief geweest zijn om epidemie in te dammen, meldt het RIVM vandaag.

 

 

Op donderdag 12 maart werden de eerste landelijke maatregelen afgekondigd om Covid-19 te bestrijden: thuisblijven bij milde klachten, geen evenementen meer en zoveel mogelijk thuiswerken. Vanaf 15 maart gingen scholen, de horeca en sportclubs dicht. Door de tijd die tussen besmetting, de eerste ziekteverschijnselen en de ziekenhuisopname zit, is een effect van de maatregelen op het aantal ziekenhuisopnames pas minimaal één week na het ingaan daarvan zichtbaar. De piek van de epidemie viel in alle provincies in dezelfde week. Het RIVM noemt dat ‘opvallend’, omdat er grote verschillen in aantallen in het ziekenhuis opgenomen patiënten per provincie waren.

Vandaag zijn er door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 39 patiënten gemeld die in het ziekenhuis opgenomen (geweest) zijn. Er zijn sinds gisteren 84 overledenen bijgekomen, onder wie een inwoner van Oostzaan. Daar is het aantal bewezen coronaslachtoffers nu twee. In Zaanstad stierven 40 inwoners aan het virus en in Wormerland zes. In heel Nederland gaat het over 5288 doden op 41.774 positief geteste personen. Er zijn nu 11.192 ziekenopnames geweest.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen