Nederland in meerderheid achter aanpak pandemie

Foto: Pixabay / iXimus

Zes op de tien mensen praten vrijwel dagelijks met anderen over de Nederlandse aanpak van de coronapandemie. Bijna 60 procent is er (zeer) positief over, tien procent is zeer negatief; 69 procent heeft (veel) vertrouwen in de aanpak en zes procent (helemaal) niet. Nederland doet het volgens 52 procent (veel) beter dan andere landen.

Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de GGD’s onder 90.000 mensen van zestien jaar en ouder. Het draagvlak voor de maatregelen op langere termijn neemt af. De anderhalve meter in acht nemen tot eind juni lukt volgens eigen inschatting 80 procent. Tot eind oktober staat nog 60 procent achter dit beleid. Als de maatregelen nog tot eind oktober duren is er wel een substantiële daling in draagvlak te zien bij het beperken van bezoek (een afname van 45 procent), het niet bezoeken van mensen met een kwetsbare gezondheid (min 38 procent) en reizen naar het buitenland (min 24 procent).

Wisselende impact

Persoonlijke hygiënemaatregelen zoals het niet meer geven van een hand of het gebruik van papieren zakdoekjes zien de meeste Nederlanders niet als een probleem. Zoveel mogelijk thuis blijven, anderhalve meter afstand bewaren en niet op bezoek kunnen bij 70-plussers zijn de lastigste opgaven, zeker op de lange termijn. Als mensen denken dat de gedragsregels helpen om besmetting van zichzelf of anderen te voorkomen kan dit hun motivatie versterken. De huidige situatie vraagt echter ook veel van mensen: ze beperken onze vrijheid en onze mogelijkheden. Dit kan impact hebben op de mentale, fysieke, en sociale gezondheid.

Anderhalvemeterregel lastig

Het onderzoek van het RIVM en de gezondheidsdiensten laat zien dat een belangrijke maatregel, het op anderhalve meter afstand blijven van elkaar, lastig blijkt. Zo’n twee derde van de ondervraagden geeft aan dat er nooit of zelden iemand binnen die afstand komt bij het ontvangen van bezoek of bij het halen van een frisse neus. Maar bij het boodschappen doen en op het werk ligt dit percentage – zelfs in deze rustige tijden – een stuk lager: dan blijkt dat maar een derde van de mensen die afstand blijkt te kunnen bewaren. Bijna iedereen (90 procent) zou het (heel) erg vinden als ze het virus doorgeven aan een ander, maar 28 procent meent dat het onwaarschijnlijk is om zelf te worden besmet met corona. Daarentegen geeft zeventien procent aan het waarschijnlijk te achten dat ze de ziekte oplopen.

 

 

De meeste mensen denken dat de maatregelen die mu van kracht zijn helpen om het virus in te dammen. Slechts één tot vijf procent denkt dat die overbodig zijn. De maatregelen waarvan de mensen het meeste verwachten zijn het niet meer handen schudden (90 procent) gevolgd door thuisblijven bij verkoudheid (89 procent). Ongeveer 80 procent van de ondervraagden geeft aan dat ze de gedragsregels (heel) gemakkelijk kunnen opvolgen, met name de hygiëneregels. Een stuk lastiger hebben de mensen het met het op afstand blijven van anderen en het niet bezoeken van anderen.

Emotionele last

Ongeveer de helft van de mensen geeft aan geen verandering te zien in hoe somber, angstig, gestrest of eenzaam ze zijn ten opzichte van de periode voor de corona-uitbraak. Ruim een derde heeft daar nu wel meer last van. Ongeveer 20 procent heeft meer slaapproblemen dan voorheen. De meeste mensen (73 procent) geven aan dat ze hetzelfde eetpatroon hanteren als voor de coronacrisis. Met sport en bewegen ligt dat anders: 53 procent geeft aan (veel) minder te bewegen. Van de rokers is 28 procent (veel) meer gaan roken en twaalf procent juist minder.

https://twitter.com/hugodejonge/status/1257728648389541888

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen