Zaandamse Ilse Zaal voorgedragen als Gedeputeerde D66

Foto: Provincie Noord-Holland

D66 draagt de in Zaandam geboren en getogen Ilse Zaal (37) voor als de opvolger van Gedeputeerde Jack van der Hoek, die op 12 mei 2020 geïnstalleerd wordt als burgemeester van Schouwen-Duiveland. Zij werd in 2011 gekozen als Statenlid en is sinds 2015 fractievoorzitter van D66 in Noord-Holland.

Zaal wordt als Provinciale Staten akkoord gaan verantwoordelijk voor Economie, inclusief Onderwijs en Arbeidsmarkt, Landbouw en Visserij, Dierenwelzijn, Bestuur, Europa, Recreatie en Toerisme. Ze werkt momenteel als universitair hoofddocent Arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam. ‘Met deze Gedeputeerde is de bestuurlijke continuïteit gewaarborgd en blijft D66 een betrouwbare coalitiepartner. Ze is zowel een pragmatisch als ambitieus bestuurder. Altijd op zoek naar feiten, weet zij gedreven vanuit de inhoud een visie te ontwikkelen, maar maakt vanuit haar hart contact met mensen. Met deze combinatie zal ze oppositie en coalitiepartijen, inwoners, ondernemers en organisaties bij haar beleid weten te betrekken met sterke resultaten als gevolg,’ oordeelde de adviescommissie van D66 over Zaal. Ze wordt in de Statenvergadering van 18 mei geïnstalleerd.

Bijzondere stemming

De coronomaatregelen zorgen ervoor dat Provinciale Staten digitaal moeten vergaderen en op een andere manier moeten stemmen over personen. Normaal gebeurt dat via een gesloten en ongetekende stembriefprocedure. Onder de huidige omstandigheden geldt de Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming provincies. Op grond daarvan is  ingestemd met een schriftelijke stemprocedure. Alle Statenleden ontvangen vandaag een pakket met daarin een formulier, een stembrief en een envelop waarmee anoniem gestemd kan worden vanaf hun huisadres.

Onder toezicht van de commissaris van de Koning worden op 14 mei de antwoordenveloppen geopend en wordt aan de hand van de formulieren vastgesteld of elk Statenlid een stem heeft uitgebracht. Vervolgens worden in de online Statenvergadering van 18 mei de anonieme enveloppen met de stembriefjes geopend door de stemcommissie en wordt de uitslag van de bijzondere hoofdelijke stemming bekendgemaakt. In de vergadering van 18 mei wordt ook een mondelinge voordracht gehouden, zoals in normale tijden gebruikelijk is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen