Eigenaren willen versneld van huizen af: aanbod stijgt

Foto: Pixabay

De coronacrisis heeft een omkeer gebracht in de aanboddaling op de Zaanse, Amsterdamse en Haarlemse woningmarkt. Eigenaren die al van plan waren hun huis te verkopen versnellen dit door de toegenomen onzekerheid, zo blijkt uit de kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q1 2020 van Kuijs Reinder Kakes Makelaars & Adviseurs en Dynamis.

Verkopers handelen nu in de verwachting dat het op termijn lastiger wordt om de woning kwijt te raken. De stijging van het aantal aanmeldingen kan de aanboddalingen in de eerste twee maanden van dit jaar echter niet compenseren. De woningmarkt Zaanstad, Oostzaan en Wormerland ondervindt nog duidelijk de gevolgen van het gebrek aan aanbod. In 2016 en 2017 werden gemiddeld 640 woningen verkocht per kwartaal, maar in 2018 zwakte dit al af naar gemiddeld 530 transacties. In het eerste kwartaal van 2019 zette deze trend verder door en wisselden minder dan 510 woningen van eigenaar. Woningzoekers hebben bij het huidige aanbod moeite met het vinden van een woning die aan hun wensen voldoet.

 

 

De toename van het aantal aangeboden woningen is dus een positief bericht. Per 1 april stonden circa 460 woningen te koop in Zaanstad, een toename van bijna een kwart ten opzichte van een jaar geleden. Desalniettemin betreft dit aantal nog minder dan de helft van het aantal beschikbare woningen op het laagste punt in 2008. Binnen het aanbod bestaat ook een zekere mismatch met de vraag. Meer dan een kwart van de aangeboden huizen zijn vrijstaande woningen, terwijl de vraag naar dit woningtype beduidend lager is.

Sterk hogere prijzen

De aanhoudende vraag heeft de prijzen sterk opgedreven. Sinds 2017 is deze toename nog eens in een stroomversnelling gekomen: in twee jaar tijd is de gemiddelde prijs per vierkante meter met maar liefst 750 euro toegenomen. Daarmee kwam het prijsniveau in de regio voor het eerst boven de 3000 euro per vierkante meter uit. In zowel Zaanstad als Wormerland besteden kopers gemiddeld 3000 euro per vierkante meter woonruimte. In Oostzaan ligt dit prijsniveau ruim hoger, met maar liefst 3575 euro.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen