Ook BOA’s en gevangenispersoneel getest na bespuging of ‘behoesting’

Foto: Pixnio / CC0 Public Domain

Naast politieagenten kunnen nu ook andere professionals in handhaving en toezicht getest worden. Het gaat hierbij om BOA’s en medewerkers van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Het kan zijn dat zij tijdens hun werk worden bespuugd of behoest door iemand die het coronavirus heeft.

Dit risico lopen deze werkenden ook tijdens een reanimatie, vechtpartij, of aanhouding met geweld. Om die reden kunnen naast de zorgmedewerkers ook zij nu getest worden in de speciale unit die de GGD heeft ingericht in Purmerend. Ook voor hen geldt dat ze dan wel eerst zieteverschijnselen moeten hebben die duiden op Covid-19. Dat staat in de laaste update over de coronacrisis van de GGD en de Veiligheidsregio Zaanstreek – Waterland. Een ‘belevingsonderzoek’ van die GGD heeft uitgewezen dat 83 procent van de inwoners van de regio bezorgd is, met name over de eigen gezondheid en/of van hun naasten. Bijna een derde (31 procent) was echter begin april (nog) niet op de hoogte van de noodverordening. De uitslag van de ingevulde vragenlijsten bieden aanknopingspunten voor activiteiten en (gemeentelijk) beleid, aldus de gezondheidsdienst. Die gaat vaker een peiling uitzetten over corona om goed op de hoogte te blijven van de mening en behoeftes van inwoners.

Ruim 760 ‘extra’ doden

Landelijk gezien zin bij huisartsen zeker 764 mensen in beeld gekomen die vermoedelijk aan de gevolgen van een coronabesmetting zijn overleden, maar niet zijn getest of in het ziekenhuis zijn opgenomen. Dat blijkt uit de eerste cijfers van een nieuw meldsysteem van huisartsen. Deze 764 sterfgevallen zouden bovenop het officiële sterftecijfer moeten komen, dat gisteren 4289 bedroeg. Het RIVM bestudeert de cijfers van het Consortium Huisartsgeneeskunde nu. Huisartsen zouden de laatste weken ongeveer 1800 besmette  patiënten behandeld hebben. Slechts een klein deel van hen was officieel op het virus getest.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen