Ook tijdens ramadan alleen op vrijdag versterkte oproep tot gebed

Foto: Google Street View

Het college heeft een verzoek van het bestuur van de Sultan Ahmet Moskee in Zaandam om tijdens de islamitische vastenmaand ditmaal vaker een versterkte oproep tot het gebed te mogen doen afgewezen. Ook de gemeenteraad is er – op GroenLinks na – geen voorstander van: een motie van Denk om het collegebesluit terug te draaien is afgewezen.

Volgens Denk zijn de afspraken tussen de moskee en de gemeente al bijna 30 jaar oud en nu als gevolg van de coronacrisis aan een tijdelijke herziening toe. Door de oproep om de iftar maaltijden deze ramadan alleen in huiselijke kring te gebruiken valt de kenmerkende verbondenheid in deze periode van het jaar weg. Letterlijk wat vaker van de moskee kunnen horen zou daarbij tot steun kunnen zijn. In moslimlanden worden moslims vijf keer per dag opgeroepen tot het gebed door middel van de azan.

Alleen op vrijdag

‘De islamitische gemeenschap in Zaanstad heeft behoefte aan meer verbroedering en saamhorigheid’ in deze door Covid-19 geregeerde tijden, schreef raadslid Sebnem Pancar in haar motie, erop wijzend dat meerdere moskeeën in het land al versterkte gebedsoproepen laten horen. In Poelenburg gebeurt dat alleen op vrijdagmiddag. Volgens burgemeester Jan Hamming zijn echter verzoeken tot uitbreiding van dat aantal door het dagelijks bestuur in 2014 en 2016 al eens afgewezen en is er nu geen reden voor een ander standpunt. Ook in de raad is de discussie al eens gevoerd, met dezelfde uitkomst.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen