Aantal geteste personen nu opgelopen tot bijna 40.000 per week

Foto: Rawpixel / Royalty Free illustration

De laatste weken is het aantal op Covid-19 geteste personen opgelopen tot bijna 40.000 per week. Het percentage positief geteste personen nam tot eind maart toe tot ongeveer 30 procent van alle geteste mensen en nam daarna weer af. Vandaag worden door het RIVM 708 nieuwe besmettingen gemeld, wat het totaal op 34.842 brengt.

De de update over de afgelopen 24 uur wordt daarnaast melding gemaakt van 138 doden (nu in totaal 4054) en 124 ziekenhuisopnames (10.021). Uit Zaanstad werden tot nu toe  104 inwoners opgenomen, uit Wormerland zeventien en uit Oostzaan tien. Het RIVM spreekt voor Zaanstad nog steeds van 35 dodelijke slachtoffers, terwijl de GGD Zaanstreek – Waterland er 36 meldt. In Wormerland (zes) en Oostzaan (één) bleef het sterftecijfer onveranderd.

Volgens RIVM-directeur Jaap van Dissel zouden er zonder de coronamaatregelen naar schatting 24.000 tot 25.000 ernstig zieke patiënten zorg op de Intensive Care nodig hebben gehad. Dat betekent dat het ingrijpen van het kabinet 90 procent van de IC-opnames in verband met Covid-19 heeft voorkomen. Van Dissel praatte de Tweede Kamer bij over de ontwikkelingen met het virus. In de laatste twee weken van maart steeg het aantal coronapatiënten op de Intensive Care snel en fors. Daarop hebben ziekenhuizen met grote spoed het aantal plekken begin april ruim kunnen verdubbelen tot 2400, waarvan 1900 voor coronapatiënten.

Besmettingsgraad

In de tweede week van april tikte het aantal IC-patiënten met corona de 1400 aan. Maar in diezelfde week zette een langzame daling in. Gisteren was dat aantal gezakt naar 1087. ‘Maar we zijn er nog lang niet,’ zei Van Dissel. Hij verwacht dat begin mei nog ongeveer 700 coronapatiënten op de IC liggen. Ook zei Van Dissel dat de besmettingsgraad waarschijnlijk op 0,8 blijft hangen. Het is belangrijk dat dit cijfer onder de één is, wat sinds medio maart het geval is. ‘Dat cijfer betekent dat één besmet persoon gemiddeld één ander besmet. Als je hier onder zit, zal de uitbraak langzaam uitdoven.’ Uiteindelijk stopt hierdoor de verspreiding van het virus. Wel zei Van Dissel dat de onzekerheid over die 0,8 weer toeneemt. Er is volgens hem altijd sprake van onderrapportage, omdat niet alle besmettingsgevallen bekend zijn. In het begin van de corona-uitbraak in Nederland in de eerste helft van maart lag de besmettingsgraad tussen de 2 en 2,5.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen