Cijfers slechts indicatief, maar voorlopig moeten we het ermee doen

Foto: Pixabay / Fernando Zhiminaicela

Sinds de RIVM-update van gisteren zijn er 75 patiënten bijgekomen die in het ziekenhuis zijn opgenomen of dat geweest en zijn er 67 personen als overleden gemeld. Wat ziekenhuisopnames betreft was dat tot nu nodig voor 101 inwoners van Zaanstad, zestien van Wormerland en tien van Oostzaan. Burgemeester Rob Meerhof van Oostzaan lier eerder al weten dat de druk op de Intensive Care afneemt.

Tot nu toe zijn er 33.405 bevestigde Covid-19 patiënten gemeld aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu . Deze cijfers zijn niet volledig: et zit soms een vertraging tussen een opname of een sterfgeval en het RIVM maakt alleen melding van patiënten die positief getest zijn op Covid-19. Omdat lang niet alle zieken gestest worden is het werkelijke aantal slachtoffers hoger dan de 3751 die officieel in de boeken staan. Lezers van deze krant hebben via Facebook laten weten dat zij het aantal mensen dat na een ziekenhuisopname weer naar huis mag willen horen en hoe hun aantal zich verhoudt met het aantal opgenomen zieken. Dat zouden ook wij graag willen weten, maar die gegevens zijn niet voorhanden. Alle cijfers hebben vooralsnog een indicatief karakter.

Bijstellen cijfers

Nederland is zeker niet het enige land waar na de uitbraak het dodental zal moeten worden bijgesteld. De Wereldgezondheidsorganisatie liet eind vorige week weten dat dit in navolging van China zeker zal gebeuren. China verhoogde afgelopen vrijdag het sterftecijfer in de stad Wuhan met 1290 slachtoffers. ‘Het is moeilijk om tijdens een crisis alle gevallen en alle doden identificeren’, zei Maria van Kerkhove van de WHO daarover. Talrijke landen naar verwachting hun vijfers moeten herzien en zich moeten afvragen of alle doden werkelijk geteld zijn. Volgens epidemiologe Van Kerkhove is de nieuwe stand van zaken in China tot stand gekomen op basis van verschillende databanken, inclusief de laatste rapportages van begrafenisondernemers en overweldigde ziekenhuizen, veldhospitalen, laboratoria, detentiecentra en verpleeghuizen.

 

 

 

 

 

 

Onbekenden hebben een sms-bericht rondgestuurd dat zogenaamd afkomstig is van het RIVM. Het berichtje noemt zichzelf een NL-Alert. In de tekst staat dat het RIVM zorgpakketten aanbiedt en dat mensen die kunnen kopen door een link te volgen. ‘Dit bericht is niet van het RIVM afkomstig. Klik niet op de link,’ waarschuwt de overheidsorganisatie. Zulke nepberichten door kwaadwillenden gaan vaker rond. Begin april werden ook al nep-NL-Alerts verstuurd per sms.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen