Reguliere ziekenhuiszorg móet nu weer langzaam op gang komen

Foto: Public Domain Pictures / Mohamed Mahmoud Hassan

Huisartsen hebben sinds 12 maart vanwege Covid-19 360.000 patiënten minder dan normaal naar het ziekenhuis doorverwezen. Ook zijn behandelingen van naar schatting 290.500 mensen in het ziekenhuis niet doorgegaan. Dat maakte de Nederlandse Zorgautoriteit vandaag bekend.

Het gaat bijvoorbeeld om zorg voor mensen met kanker, hart- of neurologische problemen. Volgens de NZa is het belangrijk dat gezondheidsschade en wachttijden voorkomen worden. Zij heeft met zorgaanbieders afgesproken dat de reguliere zorg in ziekenhuizen gefaseerd weer op gang moet komen. Mensen met de meest urgente zorgvragen moeten hierbij als eerste in het ziekenhuis terechtkunnen. Bestuursvoorzitter Marian Kaljouw van de NZa zegt daarover in een bericht: ‘Van medewerkers in de zorg vragen we op dit moment heel veel. Ze leveren een enorme inspanning om coronapatiënten de zorg te geven die ze nodig hebben. Daarnaast is het óók nodig de zorg goed toegankelijk te houden voor mensen die niet langer of te lang kunnen wachten op zorg.’

Eerst overzicht nodig

Op dit moment is alle zorg die ziekenhuizen kunnen uitstellen ook inderdaad afgezegd. Het aantal verwijzingen van huisartsen en andere verwijzers is gedaald met 75 procent. Dat gaat om zo’n 450.000 verwijzingen per maand voor behandelingen later moeten worden ingehaald. De reguliere urgente zorg dreigt ite worden verdrongen door de zorg voor coronapatiënten en door een tekort aan personeel en middelen. Overzicht is nodig om te kunnen besluiten welke zorg het eerst moet plaatsvinden en op welke plek dat moet gebeuren. Patiënten dienen zich in eerste instantie te melden bij de eigen behandelaar. In tweede instantie kan men terecht bij de zorgverzekeraar. De NZa bemiddelt niet voor individuele patiënten.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen