Onderzoeksstrategie RIVM voor opsporen loden waterleidingen

Foto: Pixabay / Analogicus

Het RIVM heeft het Advies monsternamestrategie opsporen loden leidingen gepubliceerd. Daarin staat een aanpak om loden leidingen in drinkwaterinstallaties van gebouwen en woningen op te sporen. Ook in Zaanstad leven daar zorgen over. De gemeente heeft geen inzicht in de mate waarin die oude leidingen nog in particuliere huizen voorkomen.

Het advies van het Instituut voor Volksgezondheid en Milieu is opgesteld in het kader van de opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De strategie is opgesteld in samenwerking met wateronderzoeksinstituut KWR. Eerder RIVM-onderzoek liet zien dat loden leidingen de oorzaak kunnen zijn van concentraties lood in het kraanwater die tot schadelijke gezondheidseffecten kunnen leiden. Blootstelling aan lood kan effect hebben op het IQ van kinderen. Bij volwassenen kan het een grotere kans op nierziekten veroorzaken of leiden tot een hogere bloeddruk.

Bij aanwezigheid van loden leidingen komt een groot deel (45 – 68 procent) van de totale dagelijks blootstelling aan lood door het drinken van kraanwater. Bewoners kunnen hun inname van lood verlagen door de oude leidingen te vervangen. Het advies is bestemd voor eigenaren van gebouwen en woningen, maar ook voor partijen die vragen krijgen over het aantonen van loden leidingen zoals GGD’s en laboratoria.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen