Veel vragen over leegloop bij de regionale vrijwillige brandweer

Foto: Pixabay

Het rommelt bij de vrijwillige brandweer. De noodklok is geluid over een tekort aan manschappen omdat er een grote uitstroom van vrijwilligers is geweest. SP en GroenLinks willen weten wat het collega daaraan denkt te doen.

Sinds 2014 vormen de brandweerorganisaties in de regio Zaanstreek-Waterland samen één regionale brandweer: het korps Zaanstreek-Waterland. De beide partijen zijn altijd kritisch geweest over de gewijzigde gemeenschappelijke regeling voor de Veiligheidsregio die dat bewerkstelligde, en die de gemeente Zaanstad jaarlijks 1,3 miljoen euro kost.

Bureaudenken

‘Dit heeft geleid tot schaalvergroting, afstand tussen leiding en werkvloer en leidt tot minder betrokkenheid van het personeel. Je ziet geen resultaten van de uitvoering en de veiligheidsregio lijkt zo wel een geldverslindend monster. Zoals burgemeester Tange van Wormerland eerder in een interview zei: ‘Er wordt te veel achter het bureau gedacht’,’ aldus SP en GroenLinks in hun schriftelijke vragen.

Afgelopen juni bleek dat extern personeel bij de vijf Noord-Hollandse Veiligheidsregio’s flink krijgt uitbetaald, tot wel 27.000 euro per maand. Het gaat dan niet alleen om de brandweer, maar ook om mensen die in de zorg werkzaam zijn.

Uitruktijd

Intussen is de brandweer naarstig op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor Zaanstreek Waterland. ‘Door het tekort gebeurt het regelmatig dat brandweerauto’s overdag niet kunnen uitrukken, omdat er te weinig spuitgasten zijn, zeggen brandweervrijwilligers. Dan moet een verder gelegen post inspringen. Daardoor komen de brandweerlui later dan gepland bij de brand,’ citeren zij het Noordhollands Dagblad. De partijen willen nu antwoord op de volgende vragen:

  • Kunt u aangeven hoe groot het tekort is aan vrijwillige brandweerlieden en graag per brandweerpost?
  • Hoe vaak is het in het laatste jaar voorgekomen dat andere posten moesten inspringen? Graag een overzicht.
  • Op welke termijn denkt u dat elke brandweerpost weer voldoende vrijwilligers heeft?
  • Hoe denkt u met name jongeren te kunnen werven voor de vrijwillige brandweer?
  • Hoe kunt u de veiligheid borgen en garanderen dat de brandweer binnen de wettelijke aanrijtijd arriveert bij een brand?
  • Hoelang was u al op de hoogte van het tekort aan vrijwillige brandweerlieden en waarom heeft u de raad hier niet over geïnformeerd?
  • Is er voldoende materiaal voor de vrijwillige brandweer om goed hun werk uit te voeren?
  • Eén van de klachten is dat de vrijwillige brandweer nu zelf volgens het principe ‘train de trainer’ de brandweeroefeningen doet en dit niet meer door een volwaardige instructeur laat doen, zoals het voor de regionalisering is geweest. Bent ook van mening dat de training voor de vrijwillige brandweer moet worden gegeven door een volwaardige instructeur die weet waar je bij een oefening op moet letten en tevens ervaring heeft met informatieoverbrenging aan een groep? Zo ja, bent u bereid om ervoor zorg te dragen dat dit ook gebeurt?

Ouderen risicogroep

Een artikel op het blog brandveilig.com wees er onlangs op dat met name ouderen in seniorencomplexen gevaar lopen door een langere uitruktijd. Het wettelijk veiligheidsniveau dat hierbij hoort gaat uit van vitale, zelfredzame en bewuste bewoners, die bij brand razendsnel kunnen vluchten. De praktijk is echter anders. De problematiek van onveilige seniorencomplexen is al aangekaart door ouderenbonden en de brandweer, maar de regelgeving is nog niet aangescherpt. Een niet op volle kracht functionerende brandweer vormt dan ook met name voor zelfstandig wonende ouderen een risico.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen