POV en PVV willen meer bescherming en meer tests voor de zorg

Foto: Pxfuel / Creative Commons Zero - CC0

De PVV en POV willen dat de raad het college opdraagt om ervoor te zorgen dat er met spoed meer beschermingsmiddelen beschikbaar komen voor de mensen die in de Zaanse verpleeghuizen en de thuiszorg werken en om zowel henzelf als de kwetsbare personen die zij verzorgen te testen op Covid-19.

De twee partijen dienen op 23 april een motie van deze strekking in en vragen om een hoofdelijke stemming over het onderwerp. Volgens de fractievoozitters Peter van Haasen (PVV) en Harrie van der Laan (POV) moeten de werkenden in de verpleeghuizen het op dit moment doen met één mondkapje en beschermend pak per dienst, terwijl het ROVM adviseert om die elke drie uur te verversen. ‘De thuiszorg is afgeschaald en thuiszorgers worden ingezet in verpleeghuizen. Ook de thuiszorgmedewerkers worden niet getest en dat baart ons zorgen. Er zijn op dit moment 17.000 tests voorhanden, maar er wordt in Zaanstad te weinig getest,’ aldus de motie.

Meer testen zorgprofessionals

De GGD Zaanstreek – Waterland liet afgelopen woensdag weten dat in de eerste week van het testen van zorgmedewerkers met patiëntencontact én coronaklachten buiten de ziekenhuizen zo’n 150 mogelijke patiënten zich meldden bij de speciale testvoorziening in Purmerend en dat 25 van hen inderdaad besmet bleken te zijn met het gevreesde virus. Het gaat dan om medewerkers werkzaam van verpleeghuizen, woonzorgcentra, kleinschalig wonen, de gehandicaptenzorg, huisartsenzorg, thuiszorg, jeugdzorg, GGZ en verloskundigen. Zij kunnen zich alleen laten testen als er daadwerkelijk aan corona gerelateerde klachten zijn. De POV en PVV spreken in hun motie van ruim 200 geteste zorgmedewerkers, van wie veertien procent het virus zou hebben opgelopen.

Wanhoop

Verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties stonden wekenlang achteraan bij de verdeling van de schaarse mondkapjes, zo is inmiddels gebleken. Er is nu een nieuwe wijze van verdelen ingegaan, maar de hele wereld is op jacht naar beschermingsmiddelen en die kunnen niet in de benodigde hoeveelheden worden aangeleverd. ‘Uit pure wanhoop bestellen sommige zorgmedewerkers zelf maar wegwerphandschoenen en zijn er medewerkers die vertellen dat ze hun adem inhouden als ze dichtbij een cliënt zijn. Dat helpt niet om besmetting met het coronavirus te voorkomen. In Zaanstad zijn in verzorgingshuizen coronabesmettingen vastgesteld en personeel dat de ouderen moet verzorgen werkt zonder beschermingsmiddelen of meldt zich ziek,’ schrijven Van der Laan en Van Haasen.

NH Nieuws meldde vorige week op gezag van een medewerker van een Zaans verzorgingshuis dat daar op een afdeling met 34 bewoners achttien positief waren getest op corona en dat zeven van hen kort na elkaar overleden. De patiënten op deze hard getroffen afdeling worden niet meer worden getest: mochten zij klachten krijgen, dan wordt ervan uitgegaan dat het om corona gaat. Er zijn zorgmedewerkers die niet meer op de afdelingen durven te komen en zich ziek hebben gemeld. Zij hebben collega’s die inmiddels ook al positief getest zijn.

https://twitter.com/Jooltje1968/status/1250475798940782592

Meer de regie nemen

De schaarste in beschermingsmiddelen is per regio verschillend, constateren de POV en PVV. ‘Sommige regio’s kopen nu zelf in op diverse punten waardoor er geen schaarste meer is. In ieder geval was er tot gisteren een tekort in de verzorgingshuizen in Zaanstad. Ook in de thuiszorg is er een enorm tekort. Vooral de zeer kwetsbare ouderen zijn hier de dupe van en de verzorgenden zijn zeer bezorgd voor deze ouderen en voor zichzelf en smeken om voldoende en afdoende beschermingsmiddelen. Landelijke gezien loopt de distributie nog niet goed, ondanks toezeggingen, dat er sinds afgelopen maandag een nieuw verdeelsysteem is afgesproken en er beter gekeken wordt naar waar deze middelen nodig zijn. Ondertussen lopen de besmettingen in de huizen op en blijven (thuis)zorgmedewerkers ongetest.’ Aan die situatie willen de fracties met hun motie een einde maken.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen