Ziekmeldingen in de zorg schieten vier procent omhoog

Foto: Pixabay / Conger Design

Het aantal werknemers in de zorg dat zich ziek meldt is in maart met vier procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, van tien procent toen naar veertien procent nu. In april verwacht CNV Zorg & Welzijn een nog hoger cijfer.

Volgens de vakbond is het stijgende verzuim de eerste indicatie van de gevolgen voor de personeelsbezetting door de coronacrisis. Het gaat hier alleen om ziekmeldingen en niet over de duur van de afwezigheid. De cijfers komen van Vernet, een kennisnetwerk op het gebied van verzuim. ‘Voor het eerst wordt cijfermatig inzichtelijk welke tol corona eist van zorgpersoneel,’ zegt voorzitter aldus Anneke Westerlaken van CNV Zorg & Welzijn. Zij vreest eveneens ziekmeldingen doordat mensen met lichte klachten bang zijn dat ze niet of onvoldoende over beschermend materiaal kunnen beschikken als ze toch aan het werk moeten.

‘We vragen daarom aan alle betrokkenen om alles op alles te zetten om zorgpersoneel nog beter te faciliteren en te ondersteunen. We werken met man en macht om ervoor te zorgen dat meer mensen de zorg instromen in de strijd tegen het coronavirus. Daarnaast blijft de toelevering van beschermingsmaterialen en de beschikbaarheid van testen, vooral in de zorg buiten de ziekenhuizen, prioriteit nummer één,’ aldus Westerlaken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen