Voorzichtig optimisme over Brabant; nog niet over Noord-Holland

Foto: Pixabay / Geralt

Het aantal in het ziekenhuis opgenomen Zaankanters was bij de laatste update van de RIVM vandaag 21,9 personen per 100.000 inwoners in Zaanstad (was gisteren 20,4), 55,2 in Wormerland (was 49,1) en 30,8 per 100.000 inwoners in Oostzaan (was 20,5). Ter vergelijking: in de momenteel het zwaarst getroffen gemeente Peel en Maas ligt dat cijfer op 246,4.

 

 

 

 

 

Sinds gisteren zijn er 134 sterfgevallen bijgekomen in ons land, waardoor de teller nu op 1173 doden staat. Het totaal aantal positief geteste patiënten steeg tot 13.614 ( een plus van 1019). Het totale aantal gemelde patiënten dat opgenomen is (geweest) in het ziekenhuis is nu 5159 (een plus van 447 in 24 uur). Deze ziekenhuisopnames en sterfgevallen hebben zich in de afgelopen dagen voorgedaan, maar zijn in de afgelopen 24 uur pas gerapporteerd. Dit komt omdat er een vertraging zit tussen het moment van overlijden en een ziekenhuisopname en de rapportage hiervan aan de GGD’s, die op hun beurt het RIVM voeden met cijfermateriaal. In het Zaans Medisch Centrum werden gisteren 34 coronapatiënten gemeld.

Voorzichtig optimisme

‘De eerste effecten van de maatregelen lijken zichtbaar te worden,’schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vandaag. De trends in de opnames per provincie zijn onveranderd ten opzichte van gisteren. Noord-Brabant lijkt over de piek van het aantal nieuwe ziekenhuisopnames heen te zijn. In Noord- en Zuid-Holland, Gelderland en Limburg is dit nog niet zichtbaar. In Groningen, Drenthe, Flevoland en Zeeland is het aantal ziekenhuisopnames stabiel laag. Het kabinet maakte gisteravond bekend dat alle coronamaatregelen worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. Belangrijk om te weten:

  • Voor het Paasweekeinde is het dringende advies om ook dan thuis te blijven;
  • Sportaccommodaties, de horeca, kinderopvang en dergelijke blijven in elk geval dicht tot en met 28 april;
  • Scholen blijven in ieder geval gesloten tot na de meivakantie;
  • Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht;
  • Maak nog geen plannen voor de meivakantie;
  • Zorgpersoneel in onder andere verpleeg- en verzorgingshuizen kan ook getest worden.

De verlenging is noodzakelijk om de verspreiding van het coronavirus te kunnen controleren, kwetsbare groepen te beschermen en ervoor te zorgen dat zorgverleners en ziekenhuizen de grote druk aankunnen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen