Corona doodt 112 mensen in Nederland in 24 uur

Foto: Pixabay / Cassiopeia Arts

Het aantal gemelde mensen dat overlijdt aan Covid-19 neemt landelijk nog steeds toe: sinds vandaag staat het dodental op 546, een toename van 112 in 24 uur. Het aantal gemelde nieuwe ziekenhuisopnames en opnames op de Intensive Care opnames lijkt wat minder snel toe te nemen, aldus het RIVM in de dagelijkse update.

In de Zaanstreek zijn de cijfers weer versprongen: in Zaanstad vandaag 29,4 patiënten per 100.000 inwoners (was gisteren 19,9), in Wormerland 36,8 (was 71,1) en in Oostzaan 71,9 (was 71,1) per 100.000 inwoners. Het totaal aantal gemelde patiënten dat wegens corona opgenomen is of is geweest steeg het afgelopen etmaal landellijk gezien met 349 zieken tot 2500. In Wormerland is inmiddels de eerste fatale besmetting gemeld en in Lansmeer overleed een 66-jarige inwoner als eerste aan Covid-19. Ook in Zaanstad is tot nu toe één overledene te betreuren.

Bron: RIVM

 

 

De provincie met de meeste positief geteste personen is nog steeds Noord-Brabant met 2488 zieken. Wel daalt het aantal nieuwe ziekenhuisopnames daar. Daarna komen de meeste positief geteste patiënten uit Zuid-Holland (1249) en Noord-Holland (1235). In deze twee provincies neemt het aantal ziekenhuisopnames juist relatief snel toe. Dit geldt ook voor Gelderland. In Friesland en Drenthe zijn de minste besmettingen met respectievelijk 83 en 81 positief geteste personen.

Reguliere zorg

Ondertussen groeit de vrees dat de wachtlijsten voor niet-acute zorg in ziekenhuizen de komende tijd veel langer worden. Volgens  ZorgDomein, het platform voor gegevensuitwisseling tussen zorgverleners, is sinds het begin van de coronacrisis het aantal verwijzingen van huisartsen naar ziekenhuiszorg met 75 procent gedaald. Dat komt neer op 450.000 reguliere zorgvragen per maand die naar een latere datum verplaatst zijn. Door uitstel van reguliere zorg wordt capaciteit vrijgemaakt voor de opname van coronapatiënten en worden nieuwe besmettingen zoveel mogelijk voorkomen.

Die ophoping van reguliere zorg leidt volgens ZorgDomein onvermijdelijk tot oplopende wachttijden in de nasleep van de coronacrisis. De organisatie pleit voor centrale coördinatie, uniforme gegevensuitwisseling en voortzetting van de samenwerking tussen ziekenhuizen en zelfstandige klinieken in Nederland.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen