POV en PVV vragen meer info over lokale coronasituatie

De burgemeester gaf gisteren een persconferentie over de noodpost voor huisartsenzorg.
Foto: Twitter / Geert Gordijn

Volgens de jongste cijfers van het RIVM zijn er op dit moment 19,9 bevestigde coronapatiënten per 100.000 inwoners in Zaanstad, 60,3 in Wormerland en 71,1 per 100.000 inwoners in Oostzaan. Gisteren hing het nog om respectievelijk 18,6, 18,4 en 61,5 gevestigde zieken per 100.000 inwoners. De POV en PVV vinden deze (dagelijkse) informatie te vaag en willen door het college gerichter op de hoogte worden gehouden van het lokale beeld.

Landelijk gezien kwamen er het afgelopen etmaal 1019 patiénten bij en ligt het totaal nu op 7431 positief geteste patiënten; het aantal gemelde overledenen bedraagt 434 (een plus van 78 in 24 uur). Het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal doden neemt minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten,’ aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. ‘Dit zou er mogelijk op kunnen wijzen dat de genomen maatregelen invloed krijgen op de snelheid van de verspreiding van het virus.’ Eind deze week of begin volgende week moeten deze effecten beter te duiden zijn.

 

 

 

 

 

 

De POV en de PVV zijn net als veel Nederlanders de draad kwijt wat betreft de ernst van de coronabesmetting in de eigen gemeente en de regio. De aantallen per 100.000 inwoners zeggen veel mensen niet veel. De Partij voor Ouderen en Veiligheid en de PVV willen echter concretere, op Zaanstad toegesneden informatie voor de bevolking en vragen de burgemeester hoe hij dat gaat doen. Inmiddels heeft het Zaans Medisch Centrum bekendgemaakt dat daar nu 20 coronapatiënten zijn opgenomen. Dat zijn er vijf meer dan gisteren.

Landelijk nieuws

In het nieuwsbulletin van RTL4 werd gisteren melding gemaakt van het inrichten van de Topsporthal in Koog aan de Zaan als coronacentrum. In Zaanstad waren die dag 29 besmettingen bekend. Waarom dan die extra medische noodvoorziening? Op basis van welke cijfers heeft het colllege besloten deze coronahal in te richten, heeft het RIVM een indicatie gegeven die het openen van deze locatie rechtvaardigt, wat is de inschatting van het werkelijke aantal besmettingen met Covid-19 in Zaanstad, waar moeten we de komende dagen en weken op rekenen: het zijn allemaal vragen waar de fractievoorzitters Harrie van der Laan (POV) en Peter van Haasen (PVV) antwoorden op wensen.

Bron: RIVM

 

 

 

 

 

 

De twee vragen zich ook af waarom de twee extra posten voor huisartsenzorg in Koog aan de Zaan en in Purmerend gerund worden door specialisten van defensie en wat die militairen dan precies doen. Waarom is de gemeenteraad daar niet over geïnformeerd? Dat de raad momenteel niet vergadert maakt het lastiger dan in een normale situatie om antwoord op dringende vragen te krijgen – en met de snelheid van de huidige ontwikkelingen is een concreet antwoord over bijvoorbeeld het aantal besmettingen mogelijk al achterhaald voor het de vragensteller bereikt heeft. Wat meer duiding zou echter voor de hele bevolking fijn zijn, nu immers álle inwoners dagelijks de gevolgen van de virusuitbraak aan den lijve ondervinden.

Via sociale media worden allerlei berekeningen en cijfers verspreid die wij links hebben laten liggen en ook niet zullen gebruiken omdat we geen idee hebben hoe we de betrouwbaarheid moeten inschatten: beter onduidelijk maar officieel dan wel duidelijk maar fout, is onze werkwijze.

 

 

Reacties