Op maandag 72 officiële besmettingen in de regio; hier 20

Foto: Flickr / Governor Tom Wolf

De GGD Zaanstreek-Waterland had op maandag 23 maart in totaal 72 besmettingen vastgesteld in haar werkgebied, zo meldt de gezondheidsorganisatie. Daarvan waren er 20 in Zaanstad, vijf in Oostzaan en twee in Wormerland.

De overige regiogemeenten hadden toen 22 (Purmerend), tien (Waterland), zes (Edam-Volendam) en vijf (Landsmeer) of geen (Beemster) bevestigde coronapatënten. Van twee besmette personen was de woonplaats nog niet bekend. ‘Deze cijfers betreffen slechts de vastgestelde infecties. Het landelijk beeld is dat deze cijfers en het daadwerkelijke aantal besmettingen steeds verder uiteen lopen. Sinds de bestrijding van het virus is overgegaan in de ‘mitigatiefase’, is de zorg volledig gericht op mensen ouder dan 70 en mensen met een zwakke gezondheid. Met het nieuwe testbeleid zijn het vooral de ziekenhuizen die patiënten testen op het coronavirus,’ schrijft de GGD in een voortgangsrapportage. ‘De reden hiervoor is hen snel de juiste zorg te kunnen verlenen.’

Vier paar extra handen

De meeste niet-geteste mensen hebben milde griepachtige klachten. Het landelijke advies aan hen is om thuis uit te zieken en de huisarts te bellen als de koorts oploopt tot boven de 38 graden en als sprake is van ademhalingsklachten. ‘Al is het testbeleid gewijzigd, corona is een A-ziekte en dus meldingplichtig en met specifieke dwingende maatregelen als thuisisolatie. Daarom voert het team Infectieziektebestrijding nog steeds contactonderzoek uit.’ Het team is versterkt met vier extra mensen. Bij Veilig Thuis en het Meldpunt & Advies Bijzondere Zorg is het aantal meldingen vooralsnog niet toegenomen.

Managers van defensie

Het RIVM adviseert om in de verpleeghuiszorg, huisartsenzorg, thuiszorg en gehandicaptenzorg persoonlijke beschermingsmiddelen alleen te gebruiken bij de behandeling of verpleging van ernstig zieke of zeer kwetsbare personen. De GGD heeft de inrichting van de centrale huisartsenposten in Zaanstad en in Purmerend afgerond. De huisartsenposten in Topsporthal De Kood in Koog aan de Zaan en in Sporthal De Beuk in Purmerend zijn geopend en de locaties zijn operationeel om burgers met een verwijzing van de huisarts te ontvangen. Op verzoek van de Geneeskundige Hulpverleningsorganisaties in de Regio (GHOR) is een aanvraag ingediend bij defensie voor het leveren van een militair medisch logistiek manager voor de tijdelijke huisartsenposten in de twee sporthallen, die inmiddels al begonnen zijn.

Reacties