Corona bezig aan gestage opmars in Zaangemeenten

Foto: Pixabay / Geralt

Het coronavirus heeft sinds gisteren op landelijk niveau 34 mensenlevens geëist. In zowel Zaanstad als in Wormerland zijn er nu 12,2 zieken per 100.000 inwoners; in Oostzaan 50,1 per 100.000 inwoners. Het totale aantal positief geteste mensen ligt in ons land nu op 4749. Van die groep zijn 1230 patiënten in het ziekenhuis opgenomen (geweest).

 

 

 

Het aantal doden is in Nederland opgelopen tot 213. De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 55 en 97 jaar; de gemiddelde leeftijd bij overlijden is 82. In Noord-Holland zijn er inmiddels 600 bevestigde coronabesmettingen. Gistermiddag telde Zaanstad nog 7,1 geregistreerde coronagevallen per 100.000 inwoners, Wormerland 6,1 en Oostzaan 41 per 100.000 inwoners. Dat betekent dat er in alledrie de Zaangemeenten meer geregistreerde zieken bij kwamen.

Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt, maar vooral patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden en zorgverleners. Volgens het RIVM worden circa 2000 mensen per dag getest.

Opbeurend nieuws

Opbeurend nieuws is dat het Rode Kruis van alle kanten beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen krijgt aangeboden: al meer dan 125.000 maskers, ruim 36.000 brillen en 500 liter desinfectant. Afgelopen vrijdag vroeg de hulporganisatie particulieren en ondernemers die beschikken over de juiste materialen om hun spullen te doneren, zodat die herverdeeld kunnen worden over de ziekenhuizen en andere instellingen die ze het hardst nodig hebben. Ook het Zaans Medisch Centrum zit te springen om extra beschermingsmiddelen.

Nog altijd kunnen ondernemers en particulieren die de juiste middelen hebben en willen doneren zich melden bij het Rode Kruis of bij het ziekenhuis. Philips liet gisteren weten extra medische apparatuur re gaan produceren die gebruikt kan worden in de strijd tegen het coronavirus. Het gaat onder meer om beademingsapparatuur en röntgen- en CT-scanners. Om de productie op te schroeven wil Philips tijdelijk extra personeel aannemen. Volgens minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid is de situatie nijpend. Medische hulpmiddelen die zeer beperkt tot niet leverbaar zijn en essentieel zijn voor de voortzetting van de gezondheidszorg worden nu door de overheid centraal ingekocht, (her)verdeeld en gedistribueerd. Het gaat om de volgende producten:

  • FFP1, 2 en 3 maskers;
  • Schorten;
  • Handschoenen;
  • Beschermingsbrillen;
  • Chirurgische maskers;
  • Desinfectantia;
  • Diagnostische testen (inclusief PCR-materiaal, swabs en media);
  • Beademingsapparatuur.

De vandaag aangetreden minister Martin van Rijn voor Medische Zorg zegt alles op alles te zetten om ervoor te zorgen dat mensen in de zorg voldoende worden beschermd en dat zij de apparatuur hebben die nodig is om hun werk te doen. Daarnaast moet alles in het werk worden gesteld om de capaciteit van de Intensive Care-afdelingen op te schroeven en moet elke Nederlander ervan doordrongen raken hoe belangrijk het is om voldoende afstand tot anderen te houden.

Luisteren!

Van Rijn zei dat veel Nederlanders de adviezen van de overheid al ter harte nemen, maar ging ook in op de beelden van afgelopen weekeinde van drukke parken, stranden en winkels. ‘Dat kan echt niet meer,’ aldus Van Rijn. ‘Bescherm uzelf, bescherm uw naasten, bescherm kwetsbare mensen, en bescherm de mensen in de zorg.’ Hij riep Nederlanders op ‘sociale contacten tot een minimum te beperken’.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen