Sociale media nu ook een valkuil: let op nepnieuws

Foto: Flickr / Lewis Ogden

Er ging gisteravond nepnieuws over het instellen van een avondklok rond met de naam van de politie er boven. Dat was een hoax, waarschuwde diezelfde politie.

Het bericht stelde dat straten op slot zouden gaan omdat de luchtmacht het land ging desinfecteren. ‘Verwijder het svp van social media: het is niet waar,’ liet de nationale politie weten. Nu mensen met een verwrongen gevoel voor humor tijd te over hebben voor digitaal knutselwerk wordt het extra belangrijk om ‘nieuws’ met een kritische blik te beoordelen, maar er kan ook een dreigender werkelijkheid achter schuilgaan.

De Europese Unie meldde enkele dagen geleden al dat Rusland een ‘aanzienlijke desinformatiecampagne’ tegen het Westen is gestart om paniek te zaaien onder de bevolking en het wantrouwen richting de autoriteiten en de gezondheidszorg aan te wakkeren. Het Kremlin heeft de beschuldiging ontkend, maar het is geen geheim dat via de Internet Research Agency in Sint-Petersburg al jaren disinformatie wordt verspreid om de Westerse samenlevingen te destabiliseren.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen