BovenIJ Ziekenhuis laconiek over mogelijk contact met coronapatiënt

Het ziekenhuis in Amsterdam Noord.
Het ziekenhuis in Amsterdam Noord.
Foto:

Patiënten en bezoekers van het BovenIJ Ziekenhuis die ‘mogelijk in contact zijn gekomen’ met een coronapatiënt die daar is ontdekt hebben een brief gekregen met de waarschuwimg de komende twee weken extra op de eigen gezondheid te letten. Bij klachten als verkoudheid, hoest, koorts of een combinatie van deze verschijnselen wordt hen aangeraden om ’thuis uit te zieken’.

‘Pas als u een dag helemaal klachtenvrij bent geweest kunt u weer naar school, werken en naar buiten,’ aldus het schrijven. Mensen die geen klachten ontwikkelen hoeven geen extra voorzorgsmaatregelen te treffen. Mensen ouder dan 70 of met een chronische aandoening wordt geadviseerd contact op te nemen met de huisarts in het geval van hoge koorts, hoest of een moeilijke ademhaling. ‘Misschien schrikt u van dit bericht en maakt het u onzeker,’ schrijft het ziekenhuis in Amsterdam Noord ook. Maar ‘er is geen reden tot paniek’. Of het in het ziekenhuis om een besmette patiënt of een personeelslid gaat is niet bekendgemaakt.

Groeiende ongerustheid

 

 

 

 

 

De ontvangers van de brief in onder andere Assendelft worden verwezen naar de algemene informatiepagina’s van overheidsinstanties op het internet. Bij patiënten die de brief hebben ontvangen en hun omgeving is sinds de brief arriveerde de twijfel over de ware omvang van het aantal coronagevallen in ons land alleen maar gegroeid. Hoeveel mensen die dergelijke brieven krijgen ‘lopen lekker op straat en gaan aan het werk?’ vroeg een lezer van deze krant zich af. Ze worden immers niet op een mogelijke besmetting getest tot de symptomen al overduidelijk in de richting van Covid-19 wijzen. Van paniek is nog geen sprake – maar wel van een ongerustheid die door de brief nog verder aangewakkerd is.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen