Doen. vraagt bevriezing betalingsachterstanden sociale huurhuizen

Foto: Pixabay / Darko Djurin

Elif Hotaman van de eenmansfractie Doen. vraagt het college om in gesprek te gaan met woningcorporaties over het bevriezen van betalingsachterstanden tot in ieder geval 1 juli 2020. Nu veel mensen er plotseling in inkomen op achteruit gaan of zelfs helemaal geen inkomsten meer hebben pleit zij voor het principe ‘voorkomen is beter dan genezen’ met het oog op snel oplopende financiële problemen.

De coronapandemie zorgt voor een ongekende aanslag op de portemonee van ondernemers in de horeca en in andere sectoren die al dan niet vrijwillig de deur op slot hebben gedaan. Zzp’ers zitten van de ene dag op de andere zonder werk en dus zonder inkomsten. Werknemers met een flexibel contract hebben veel vragen over de uitkeringen uit het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid in sectoren waar het werk plotseling sterk is teruggelopen. Het is een situatie waarvan niemand weet hoelang die nog zal duren, maar waarvan minister-president Mark Rutte zei: ‘De realiteit is dat het coronavirus onder ons is en voorlopig ook onder ons zal blijven.’ Kortom: dit is een zaak van de lange adem.

Ook jonge mensen getroffen

‘Helaas zien we dat dit virus naast ouderen en zwakkeren ook kerngezonde en jongere burgers treft. Daarnaast meldt de Internationale Arbeidsorganisatie dat miljoenen arbeidsplaatsen, in het ergste geval 24,7 miljoen wereldwijd, verloren zullen gaan als gevolg van het virus,’ schrijft Hotaman aan het college. Als contracten niet worden verlengd, bedrijven tijdelijk of permanent sluiten en werkuren worden verminderd wordt er geen rekening gehouden met de vaste lasten van werknemers, zoals het betalen van hun huur, aldus Doen.. Om te voorkomen dat mensen betalingsachterstanden oplopen doordat zij de huur van hun sociale huurwoning niet meer kunnen betalen door de gevolgen die het coronavirus heeft op de arbeidsmarkt, zou daarom nu een soepeler beleid moeten gelden, vindt de fractie. ‘Het laatste dat we willen in deze moeilijke tijd is dat mensen met een sociale huurwoning in de knel komen te zitten.’

Hypotheken

Ondertussen schieten grote banken de klanten te hulp die door de coronacrisis hun hypotheeklasten niet meer kunnen opbrengen. Mensen met een hypotheek bij ABN Amro, Florius, Moneyou, de Volksbank en Munt Hypotheken kunnen drie maanden uitstel van rente en aflossing aanvragen. Andere banken bezinnen zich nog op de situatie. Algemeen wordt verwacht dat de crisis zal leiden tot een hogere rente op hypotheken, ondanks de 750 miljard euro die de Europese Centrale Bank in maatregelen steekt om forse rentestijgingen te voorkomen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen