Steeds meer nieuwbouwwoningen rondom OV-knooppunten

Bouwen, bouwen, bouwen....
Bouwen, bouwen, bouwen....
Foto: Google Earth

Gemeenten bouwen steeds meer nieuwbouwwoningen rondom OV-knooppunten: van 2012 tot en met 2018 is gemiddeld 44 procent van de nieuwbouwwoningen in Noord-Holland binnen een straal van 1200 meter van een station gebouwd. Dit blijkt uit de Monitor OV-knooppunten 2018-2019 van de provincie. Het streefpercentage van 50 is daarmee echter (net) niet gehaald.

Uit cijfers die gemeenten aanleverden komt ook naar voren dat maar liefst 80 procent van de woningbouwopgave van 202.000 woningen voor de jaren 2019-2040 binnen 1200 meter van een OV-knooppunt gebouwd kan worden. De provincie zegde Zaanstad eerder dit jaar ruim vier miljoen euro toe voor woningbouw op twee voormalige bedrijventerreinen vlakbij de stations Zaandam (de Mauritsbuurt) en Zaandam Kogerveld (Hofwijk Noord). Ook in de omgeving van station Zaandijk – Zaanse Schans moet veel hoogbouw verrijzen.

 

 

 

De provincie wil nóg meer nieuwbouw rondom stations zodat het openbaar vervoer en de bestaande ruimte in het stedelijk gebied optimaal benut worden. Het aantal treinreizigers is in Noord-Holland ten opzichte van 2012 toegenomen met 23 procent naar ruim 800.000 in- en uitstappers in 2018. De groei is vooral waar te nemen bij stations met veel werkgelegenheid in de omgeving (zoals Amsterdam Zuid), bij stations met recreatieve voorzieningen in de buurt (Zaandijk – Zaanse Schans) of bij stations waar verschillende functies bij elkaar komen, zoals de combinatie van werken en recreëren bij de Amsterdam Arena.

Minder autobezit

Het autobezit van Noord-Hollanders neemt af naarmate ze dichter bij een OV-knooppunt wonen. Het gemiddeld autobezit per huishouden ligt binnen 1200 meter en tien minuten fietsen tien procent lager dan gemiddeld in de provincie (0,8 auto per huishouden). Wonend binnen 300 meter ligt het autobezit zelf 20 procent lager dan het gemiddelde.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen