Ruim vier miljoen van provincie voor Hofwijk en Mauritsbuurt

Een impressie van de toekomstige Hofwijk Noord.
Foto: Gemeente Zaanstad

De provincie steekt ruim vier miljoen euro in woningbouw op twee voormalige bedrijventerreinen vlakbij de stations Zaandam en Zaandam Kogerveld. In het tweede geval gaat het om de bouw van de Hofwijk Noord en dichterbij het stadscentrum om de Mauritsbuurt.

De provincie maakt het geld vrij omdat de vraag naar woningen groot is. Bovendien wil ‘Haarlem’ stimuleren dat woningen zoveel mogelijk worden gebouwd bij OV-knooppunten, vanwege de goede bereikbaarheid. Het besluit om miljoenen te reserveren om de bouw van bijna 1000 huizen in Zaanstad mogelijk te maken wordt nog voorgelegd aan Provinciale Staten. Het geld wordt gebruikt om vervuilde grond te saneren, bedrijven te verplaatsen en aanpassingen uit te voeren die nodig zijn om de buurten bereikbaar te houden. Het gaat voor de Hofwijk Noord om een subsidie van 3.225.000n euro en bij de Mauritsbuurt om 872.395 euro.

Optimale ruimtebenutting

‘Bouwen binnen de stadsgrenzen is kostbaar. Zeker wanneer grootschalige sanering plaats moet vinden. De provincie wil nieuwbouw rondom stations mogelijk maken om bestaande ruimte in het stedelijk gebied optimaal te gebruiken. Het openbaar vervoer wordt op deze manier goed benut en op deze manier behouden we het waardevolle landschap,’ zegt Gedeputeerde Ruimtelijke Ontwikkeling Cees Loggen in een persbericht. Hij is goed op de hoogte van de Zaanse realiteit: Loggen begon zijn politieke loopbaan hier in 1998 en was tot 2002 fractievoorzitter van de VVD. Van 2002 tot 2006 was hij wethouder in Zaanstad.

Station Zaandijk Zaanse Schans

De regio Amsterdam is volgens de provincie een aantrekkelijke plek om te wonen en er is een grote behoefte aan nieuwbouwwoningen. Zaandam speelt hier een belangrijke rol in, mede doordat de stad op slechts tien minuten treinen van Amsterdam ligt. De gemeente Zaanstad ziet mogelijkheden om woningen te bouwen en de openbare ruimte te verbeteren bij drie stations en zet ook vol in op de omgeving van Zaandijk Zaanse Schans.

Reacties