Aftakeling De Bres begint nu gevaar op te leveren voor de omgeving

Een visitekaartje is het niet voor Wormerveer.
Een visitekaartje is het niet voor Wormerveer.
Foto: Google Street View

Met enige regelmaat verschijnen er berichten over De Bres in Wormerveer, die ongeacht de inhoud allemaal hetzelfde vervolg kennen: er gebeurt helmaal niets met het pand dat in 1993 door de gemeente om niet werd overgedragen aan het toenmalige Wormerveerse Ontspanningscentrum.

Ditmaal is het steunfractielid Anna de Groot van de SP die benieuwd is naar de stand van zaken, nadat het college op eerdere vragen van Democratisch Zaanstad bijna een jaar geleden beloofde eens bij de eigenaren te gaan informeren naar hun plannen. Of dat enige duidelijkheid heeft geschapen is niet bekend, maar ondertussen takelt het voormalige gebouw van de personeelsvereniging van Wessanen steeds verder af en verkeert het inmiddels in een deerniswekkende staat, zag ook De Groot: ‘Dakpannen ontbreken, het houtwerk is verrot, onkruid tiert welig op en rond het gebouw, graffiti ontsiert de gevels, luifels zijn afgebroken. Kortom, niet bepaald een sieraad voor het aanzien van Wormerveer.’

Pizza’s en jazz

Het laatste nieuwbericht over La Brèche – zoals het pand inmiddels heet – dateert uit december vorig jaar, toen De Orkaan meldde dat er plannen waren voor een pizzeria en jazzclub. Daarna werd het opnieuw stil. De Groot vraagt zich nu af of er ooit vergunningaanvragen voor een dergelijk gebruik zijn binnengekomen – en eigenlijk of er ooit concrete plannen voor de invulling zijn geweest sinds het pand in 2014 kennelijk eigendom werd van twee broers uit Vinkeveen. Dagblad Zaanstreek schreef over een onderzoek naar de verkoop van het gebouw, beslaglegging door het Openbaar Ministerie en een aanhouding. In hoeverre is die laatste kwestie nog van invloed op de huidige leegstand van De Bres, wil De Groot weten.

Gevaarlijk

De Bres was in het verleden dé culturele voorziening van Wormerveer en wordt volgens De Groot door ‘gewone’ Gladoren nog steeds node gemist. Een terugkeer naar die glorietijd lijkt het college echter niet aan te spreken. Maar zoals het gebouw er nu bijstaat is ook geen doen: door afwaaiende dakpannen en luifels vormt De Bres inmidels een zeker gevaar voor langslopende mensen en belendende gebouwen. De SP vraagt of het college van plan is om in te grijpen om het verval niet nóg verder uit de hand te laten lopen, desnoods met bestuursdwang.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen