Eerste twee coronapatiënten in Zaanstreek – Waterland

Foto: Google Street View

De eerste twee patiënten met het coronavirus zijn gemeld in Zaanstreek – Waterland. Een 60-jarige Zaankanter is opgenomen in het Zaans Medisch Centrum. Een 62-jarige man uit Zuiderwoude zit in thuisisolatie.

Bij beiden is door laboratoriumonderzoek vastgesteld dat het om Covid-19 gaat. Hoe de Zaankanter besmet is geraakt is nog onbekend. De man uit de gemeente Waterland is onlangs in het noorden van Italië geweest, waar een grote uitbraak heerst. De GGD Zaanstreek – Waterland brengt de contacten van de beide patiënten in kaart en houdt de situatie scherp in de gaten, in nauwe samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt moeten alle contacten van de twee zieken de komende twee weken twee keer per dag hun temperatuur opnemen en dit melden aan de GGD en ook alle andere eventuele klachten doorgeven. Leidt dit tot een verdenking van besmetting met het coronavirus dan volgt een labtest.

Het nieuwe coronavirus kan zich verspreiden via druppels, bijvoorbeeld als iemand hoest of niest. Het belangrijkste dat mensen kunnen doen om verspreiding van het virus te voorkomen is datgene dat geldt voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken:

  • Regelmatig handen wassen;
  • Hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog;
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na eenmalig gebruik direct weg.

Voor algemene vragen over het coronavirus is een landelijk publieksnummer geopend: 0800 – 1351.Heeft u koorts boven de 38 graden én longklachten, bel dan uw huisarts.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen