D66 doet oproep: neem ook weeskinderen Griekse eilanden op

mrt 06 2020, 14:48 Actueel
screenshot 20200306 144138
D66 vraagt het college om gehoor te geven aan de oproep van onder andere Vluchtelingenwerk Nederland om verweesde kinderen op te nemen uit vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden.
Onder andere Leiden en Amsterdam hebben zich al uitgesproken en gaan ouderloze kinderen verwelkomen. D66-raadslid Jan de Vries vraagt daarnaast of het dagelijks bestuur van Zaanstad bereid is om alle gemeenten in de Metropoolregio op te roepen zich over een aantal wezen te ontfermen. 'Vanwege geopolitieke omstandigheden zijn er grote groepen ontheemde mensen / vluchtelingen op drift geraakt. Dat heeft in de nabije geschiedenis eerder plaatsgevonden en toen heeft Zaanstad een grote groep vluchtelingen tijdelijk opgenomen en opvang geboden. Heeft de gemeente nu al een locatie op het oog en de draaiboeken klaarliggen mocht er een vraag van het Central orgaan Opvang Asielzoekers komen om vluchtelingen tijdelijk te huisvesten,' wil hij verder nog weten.
[embed][/embed]

Extreem kwetsbaar

Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children Om vinden dat er per direct een oplossing m0et komen voor kwetsbare kinderen die alleen op de vlucht zijn. Er leven duizenden alleenstaande kinderen in vluchtelingenkampen in Griekenland, zonder onderdak en onderwijs en onvoldoende water, eten en medische zorg. Ze zijn extreem kwetsbaar, kunnen worden misbruikt, verhandeld en sommigen verdwijnen volledig uit zicht. Frankrijk, Finland en Portugal hebben onlangs toegezegd om kinderen te accepteren en ook Duitse burgemeesters zijn bereidheid om kinderen vanaf de eilanden over te nemen. De oproep van de organisaties aan de Nederlandse gemeenten is om dit Duitse voorbeeld te volgen.