Inspirerende voorbeelden in strijd tegen laaggeletterdheid

Foto: PxHere

Wethouder Natasja Groothuismink van Werk en Inkomen, Zorg en Onderwijs maakte dit jaar deel uit van de jury van de TaalHeldenprijs 2019 en mocht gisteravond deelnemen aan de feestelijke uitreiking van de onderscheidingen aan een vrachtwagenchauffeur, een jongerenbegeleider en een gerechtsdeurwaarder.

Voor het zesde jaar op rij reikte prinses Laurentien de TaalHeldenprijs van de Stichting Lezen en Schrijven uit. De stichting wil dat iedereen in Nederland kan lezen en schrijven en dat is ook in Zaanstad geen vanzelfsprekendheid: de laaggeletterdheid ligt in onze gemeente rond zestien procent. Deze inwoners missen dus basisvaardigheden die belangrijk zijn om mee te kunnen doen in de samenleving. De TaalHeldenprijs 2019 kent vier categorieën: taalcursist, taalbegeleider, bruggenbouwer en een publieksprijs. In totaal waren er 36 genomineerden. De winnaars zijn: Hans van Dijk uit Zwaagdijk (cursist), Lotte Mol uit Haarlem (taalbegeleider), Paul Otter uit Leeuwarden (bruggenbouwer) en Henk Bruinink en Henk Bijlholt uit Groningen, die de publieksprijs in de wacht sleepten.

Vrachtwagenchauffeur Van Dijk leerde de weg uit zijn hoofd door lantaarnpalen en rotondes te tellen, maar toen hij met een navigatiesysteem moest gaan werken ging dat niet meer. Hij vertelde zijn werkgever dat hij niet goed kon lezen en schrijven. ‘Dat vergt heel veel moed. Hans inspireerde zijn werkgever om laaggeletterdheid breder aan te pakken in het hele bedrijf. Dat is echte impact,’ aldus de jury.

Over Mol was het oordeel: ‘De manier waarop Lotte jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt inzet op basis van hun talenten is geweldig. Haar leerwerkrestaurant is een voorbeeld hoe ondernemerschap te combineren is met de aanpak van laaggeletterdheid. Lotte zorgt dat jongeren weer deel uitmaken van de samenleving.’ Otter gaat volgens de jury als directeur social responsiblity bij een incassobureau het thema laaggeletterdheid ‘op een indrukwekkende manier te lijf’. ‘Zo staat laaggeletterdheid mede door Paul zijn inzet op de agenda van de brede schuldenaanpak van het kabinet. Ook kwamen er brieven in begrijpelijke taal en met pictogrammen.’

Moed nodig

De afgelopen weken konden mensen uit heel Nederland hun stem uitbrengen op twaalf TaalHelden in de categorie taalcursisten. Na het tellen van de bijna 6000 stemmen kwamen de beide Groningers als winnaars uit de bus. Uit de verhalen van het dozijn cursisten blijkt hoeveel moed laaggeletterden nodig hebben om angst en schaamte te overwinnen. Zij  halen inmiddels hun taalachterstand in. Ze kunnen en durven meer te ondernemen. Dat heeft hun wereld vergroot en maakt hen een voorbeeld en inspiratiebron voor anderen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen