Hoe zeker is de vervanging van de Zaanbrug nog?

De brug gezien vanaf de Wormerlandse kant.
De brug gezien vanaf de Wormerlandse kant.
Foto: Google Street View

Is de vervanging van de Zaanbrug tussen Wormerveer en Wormer niet langer een zekerheid en wordt wellicht toch volstaan met alleen een ingrijpende – en broodnodige – renovatie? Het is gissen, maar wethouder Hans Krieger staat open voor het idee van de POV om alvast in kaart te brengen wat de gevolgen van een tweede op niets uitlopende aanbesteding zouden zijn.

De POV pleit met de zusterafdeling in Wormerland al heel lang voor een ‘plan B’ voor de Zaanbrug, omdat de partij geen voorstander is van de dure vervanging. Afgelopen week diende de fractie opnieuw een motie in om nu al naar alternatieven te gaan kijken, en de verrassing moet groot zijn geweest toen Krieger, die de zieke portefeuillehouder Gerard Slegers verving, zonder slag of stoot aangaf daartoe bereid te zijn. Het leidde tot opgetrokken wenkbrauwen bij andere fracties: waarom nu al geld steken in een onderzoek als de aanbesteding door de provincie wellicht binnen afzienbare tijd een feit is? Of weet het college van zaken die nog voor de gemeenteraad verborgen zijn gebleven? Hoe de zaak er voorstaat werd er niet duidelijker op, maar POV-voorman Harrie van der Laan trok schielijk zijn motie voor een ‘plan B’ in vóór die weggestemd kon worden: hij neemt vooralsnog genoegen met de toezegging van de wethouder. Die sprak van ‘een verstandige voorbereiding op een mogelijke uitkomst’. De voorkeur blijft wel uitgaan naar ‘plan A’.

Wormerland

Wellicht komt er binnenkort meer duidelijkheid via Wormerland, waar de motie overigens nog niet op de raadsagenda staat. In eerdere gevallen bleek dat beide gemeenten anders omgaan met het geheim verklaren van stukken, waardoor vragen die in Zaanstad leefden via Wormerland alsnog werden beantwoord. Of die antwoorden waren ‘gewoon’ te vinden in openbare provinciale stukken. Sinds eind vorig jaar de tweede aanbesteding waarop twee partijen hadden ingeschreven mislukte omdat er niet aan de eisen van de provincie was voldaan, wordt er met deze twee (consortiums van?) bedrijven verder gesproken om uit de impasse te komen. De vervanging van de 60 jaar oude brug is inmiddels een gebed zonder eind: ‘Pas in januari 2017 zal worden begonnen met de bouw van de nieuwe Zaanbrug tussen Wormerveer en Wormer’ was het nieuws in april 2015, en ‘er wordt nu gedacht aan sloop begin volgend jaar,’ schreven wij begin april 2017.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen