Miljoenen naar overbodige en wellicht tijdelijke verkeersborden

Een voorbeeld van een 'creatief' verkeersbord.
Een voorbeeld van een 'creatief' verkeersbord.
Foto: Twitter / Ronald Wittenberg

Volgens Veilig Verkeer Nederland staan er in Nederland zo’n 600.000 overbodige verkeersborden – 20 procent van het totaal. Dat is een enorme investering om ze te plaatsen, maar weghalen is ook niet gratis. Een blik op de kosten: het verlagen van de maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur op de snelwegen kost de overheid zeven miljoen euro alleen al voor het aanpassen alle 4000 snelheidsborden langs de snelweg.

Dat laatste meldde Rijkswaterstaat in De Telegraaf. De totale rekening loopt overigens op tot negentien miljoen, als ook de aanpassingen van alle hectometerpaaltjes, de softwareaanpassingen in verkeerscentrales en het plaatsen van extra verkeersborden worden meegerekend. Rond 800 medewerkers beginnen donderdagavond 12 maart door het hele land aan de aanpassing van de borden in de strijd tegen de stikstofuitstoot. Die klus die alleen ’s nachts wordt uitgevoerd moet vóór maandagochtend 16 maart 06:00 uur zijn afgerond. Als dat niet lukt wordt de invoering van de verlaagde maximumsnelheid uitgesteld. De oude hectometerpaaltjes krijgen – kunststof – hoezen tot ze vervangen kunnen worden. Omdat een aantal regeringspartijen heeft aangekondigd dat het mogelijk om een tijdelijke maatregel gaat, is het niet ondenkbaar dat in de toekomst een nieuwe ombordingsoperatie noodzakelijk wordt.

Wildgroei

De wildgroei aan borden buiten de snelwegen om komt volgens VVN doordat de beheerders van provinciale en gemeentelijke wegen zelf borden kunnen plaatsen. De organisatie voor verkeersveiligheid pleit daarom voor landelijke afspraken, omdat weggebruikers nu de draad kwijtraken door ‘creatieve verkeersborden’ en overigens ook door onduidelijke informatie. De organisatie is voorstander van innovaties en experimenten, maar die moeten dan wel leiden tot meer verkeersveiligheid. Nederland telt in totaal rond drie miljoen verkeersborden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen