Vrijwilligers Groen Zaans gaan thematuinen Darwinpark redden

De watertuin.
De watertuin.
Foto: Facebook Groen Zaans / Monique Zonneveld

Vrijwilligers van de actiegroep Groen Zaans gaan de thematuinen in het Darwinpark onderhouden. Die wilde het college vervangen door gemakkelijk te onderhouden heesters, maar daar stak de gemeenteraad een stokje voor.

De tuinen vergen meer mankracht en dus geld dan een verzameling heesters en dat is een probleem in Zaanstad: groenbeheer staat op een laag pitje – niveau C waar D de bodem is met helemaal niets meer doen – omdat er onvoldoende geld voor is. Het college wilde met de ingreep 20.000 euro besparen op onderhoud. De vrijwilligers die er aan de slag gaan gaan binnenkort met een wijkcoördinator bekijken wat er nodig is om de tuinen hun luister te laten behouden. Dat kan misschien in combinatie met een leerproject. Er worden nog vrijwilligers gezocht om de beplantingsvakken van de thematuinen mooi te houden. Het gaat om acht werkdagen per jaar in het park in Poelenburg en aanmelden kan hier.

Bos, moeras, gras en water

De thematuinen bestaan uit een bos-, moeras-, gras- en een watertuin, alle met werken van kunstenaar Kees Bierman. De bostuin is een dicht beplant stukje van het park. Er staan vooral notenbomen en heesters die bessen dragen. Het is een klein paradijs voor vogels, zeker in de herfst en de winter. De toegangspoort is een acht meter hoge boogcon­structie waarin beuken zijn geplant. De bomen houden hun blad lang vast, zodat de boogconstructie tot in het voorjaar mooi lichtbruin gekleurd is. De centrale poel in de moeras­tuin is dé plek voor kikkers en salamanders.

In het hoge gras van de grastuin zijn loodrecht op elkaar paden gemaaid, met daartussen genoeg plek voor wilde bloemen. De grastuin is een lustoord voor vlinders, wilde bijen en hommels. Middenin het perk staat op een lichte verhoging een soort hunebed. Deze constructie van Bierman is volgegroeid met klimop en blijft het grootste deel van het jaar groen. De watertuin ligt in het zuidelijkste puntje van het park. Twee eilandjes zijn verbonden door een lange houten steiger, die onder een ‘waterpoort’ door loopt. In deze waterpoort heeft Bierman altijd groene coniferen neergezet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen