Moerdijk bijvriendelijkste gemeente; hier nog lange weg te gaan

Foto: Pixabay / MR Wildbienengarten

Zaanstad is sinds vorig jaar september officieel een bijvriendelijke gemeente, maar Moerdijk is door Nederland Zoemt verkozen tot de bijvriendelijkste gemeente van Nederland. Moerdijk zet zich nadrukkelijk in om van de gemeente een veilige en voedselrijke thuishaven voor wilde bijen te maken.

Nederland telt 67 bijvriendelijke gemeentes, die voldoen aan de criteria voor bijvriendelijk beheer door onder meer te zorgen voor jaarrond bloeiende planten, bijvriendelijk bermbeheer en nestgelegenheid voor wilde bijen. In Moerdijk werden het afgelopen jaar tienduizenden vierkante meters leefgebied voor wilde bijen aangelegd: vaste planten, inheemse kruidenmengsels, verwilderende bloembollen, bijvriendelijke bomen en bloemrijke bermen. De inwoners zijn hierbij nauw betrokken en geïnformeerd over wat ze zelf kunnen doen om het de bijen naar de zin te maken.

Scholenproject

De jury was ook erg te spreken over het scholenproject dat de gemeente met IVN Etten-Leur, Stichting BEI, lokale imkers en Stichting Behoud Buitengebied Moerdijk startte. Al meer dan 1000 kinderen zijn via het project warm gemaakt voor bijen en bijvriendelijk beheer. Moerdijk kreeg als winnaar van Nederland Zoemt een insectenhotel, 50 vierkante meter bloembollen, 50 vierkante meter bijvriendelijke planten en advies cadeau. De Imkervereniging Zaanstreek kijkt er met bewondering naar en lijkt van plan de West-Brabantse gemeente volgend jaar naar de kroon te steken. Gezien de inspanningen van Moerdijk is er dan voor de gemeente nog wel flink wat werk aan de winkel. 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen