Werk-leertraject voor jongeren op klassiek zeilschip in Wormerveer

Foto: Twitter

De in 1901 gebouwde hasselteraak Excelsior komt vanaf volgende maand aan de kade bij bedrijventerrein Molletjesveer te liggen als leer- werkschip van stichting De Wilde Vaart. Jongeren zullen er worden opgeleid voor banen in de scheepvaart.

Het historische zeilschip voer tot voor kort met passagiers over het IJsselmeer en de Waddenzee, vanuit Harlingen. De Wilde Vaart wil jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt helpen door ze dagbesteding te bieden, op te leiden en werkervaringsplaatsen aan te bieden. In de eerste fase gaan ze oefenen met algemene vaardigheden als samenwerken en op tijd komen en leren ze scheepvaarttechnieken en hout- en metaalbewerking. En dat alles niet alleen ten gunste van zichzelf, maar ook van de Excelsior.

In de scheepvaart is veel behoefte aan jonge medewerkers, waardoor er volgens De Wilde Vaart een zeer grote kans op werk is. Het doel is om de jongeren toe te leiden naar een vaste baan. Ze kunnen deelnemen aan trajecten bij binnenvaartschippers, op een charterschip of in de visserij om te worden opgeleid als scheepsmaat, matroos of ambachtsman. Ook krijgen de jongeren hulp om hun diploma in het beroepsonderwijs te halen.

Wind in de zeilen

In Wormerveer gaat het om jongeren vanaf achttien jaar die door verschillende oorzaken geen diploma hebben gehaald. Zij kunnen met de Excelsior aan de slag voor een leer-werktraject in de richtingen bootsmaat/matroos of houtbewerking. En er af en toe op uit om de wind in de zeilen te voelen.

Stichting De Wilde Vaart is opgericht door Rick den Hollander, woonbegeleider in Alkmaar en daarvoor jarenlang schipper/eigenaar van een charterschip, en maatschappelijk werker Dirk de Mooij, vroeger begeleider van zwerfjongeren in Alkmaar. Er wordt nauw samengewerkt met de gemeenten Zaanstad en Alkmaar, onderwijsinstellingen, brancheorganisaties en het welzijnswerk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen