PvdD vraagt concrete stappen richting groener, schoner en mooier

Foto: Google Street View

De Partij voor de Dieren heeft tien voorstellen voor de verduurzaming van Zaanstad op een rij gezet in een agenda-initiatief: een voorzet om daar in de raad eens over van gedachten te wisselen. De ideeën gaan van groene bushokjes tot een verbod op confetti en van het afkoppelen van regenpijpen van de riolering tot een bewustwordingscampagne om peuken niet langer op straat te gooien

De PvdD stelt ten eerste voor om de daken van de bushokjes in Zaanstad te voorzien van vetplanten. ‘Met sedum is het relatief eenvoudig om te stad te vergroenen,’ betoogt de fractie. ‘Dit zorgt voor (enige) waterberging, is goed voor de insecten en maakt de stad groener.’ Zaanstad heeft 197 abri’s, waarvoor het contract loopt tot 2024. De eigenaar van de bushokjes krijgt de reclame betaald. De kosten voor een groen dak zijn 3000 euro per bushokje, dus er is vijf à zes ton nodig om alle bushokjes een groene kuif te geven.

Omdat er vóór 31 december 2024 een nieuwe aanbesteding plaatsvindt met mogelijk een nieuwe contractant met eigen abri’s, lijkt het de fractie niet zinvol om nu al alle abri’s te vergroenen. Maar bij de volgende aanbesteding zou dat een eis kunnen zijn. Vooruitlopend op de nieuwe aanbesteding stelt de PvdD voor om nu al minstens tien abri’s te voorzien van beplanting. ‘De huidige eigenaar Clear Channel Nederland zou een aantal van tien acceptabel en financieel haalbaar vinden,’ aldus het initiatief.

Sedum kan ook prima op particuliere (schuur)daken worden gebruikt.

Punt twee betreft bestrating. Deze waar mogelijk vervangen door gras levert vergroening op en plek voor bloemen. De gemeente heeft het niet zo op ‘snippergroen’ omdat dit relatief veel onderhoud vergt. Tien vierkante meter is de grens. Maar er zijn in Zaanstad plekken die best groener kunnen als praktische bewaren pragmatisch worden opgelost, vindt de PvdD.

Confetti

Hoewel carnaval dezer dagen aan Zaanstad voorbijgaat komt confetti op straat en in de natuur aan de orde in punt drie: dat is ‘feitelijk gewoon zwerfafval en dus onwenselijk’. Er in de openbare ruimte mee strooien is vanuit de afvalstoffenverordening al verboden en handhaafbaar, maar een confettiverbod in de Verordening fysieke leefomgeving zou deze maatregel eenduidiger en gemakkelijker te handhaven maken, redeneert de PvdD. Hoe zou een dergelijk voorstel vallen bij het colllege?

Duurzaamheid toetssteen

Punt vier gaat over het totaalbeleid met betrekking tot duurzaamheid: dat begrip zou in elk voorstel dat wordt besproken aan de orde moeten komen. En dat niet alleen als kostenpost, maar ook als kostenbesparing. ‘Het is bijvoorbeeld aangetoond dat in groene omgevingen minder depressies voorkomen. Bovendien is niets doen veel duurder.’ De PvdD wil daarnaast graag dat in de afwegingen inzichtelijk gemaakt wordt hoe de duurzaamheid van elk voorstel tot stand is gekomen en zou eens per jaar een rapportage willen zien over de stand van zaken met betrekking tot de gewenste totstandkoming van een CO₂-neutrale gemeente.

Regenwater

Regenwater is het onderwerp van punt vijf. Als dat apart wordt verwerkt, raakt het rioolstelsel bij veel regen niet overbelast. ‘Er zijn lang niet overal aparte regenwaterbuizen, en waar die er wel zijn verplicht Zaanstad nog niet om de regenpijp daarop aan te sluiten. In sommige gebieden is een betere oplossing om de regenpijp af te koppelen. Wij willen dit graag stimuleren via campagnes mét voorlichting. Bij herinrichting zou daar wat actiever op gestuurd kunnen worden,’ meent de fractie. En de gemeente kan het goede voorbeeld geven bij gemeentepanden.

Plastic bekers

Leiden inspireerde de fractie tot punt zes: daar is een verbod gekomen op het gebruik van wegwerpbekers bij festiviteiten. Bedrijfsafval (en daar valt ook het afval afkomstig van evenementen onder) wordt afgevoerd door erkende inzamelaars. Die zouden in de visie van de Partij voor de Dieren kunnen worden verplicht om gescheiden te gaan inzamelen. En het eenmalige gebruik van plastic bij evenementen zou opgenomen moeten worden in het evenementenbeleid.

Statiegeldbekers vanaf Leidens Ontzet bij alle evenementen in Leiden #laatmenietvallen

De Gemeente Leiden verplicht het gebruik van statiegeldbekers vanaf de viering van Leidens Ontzet 2019. Check www.laatmenietvallen.nl Sebastiaan Bassie Regeer Mart Hoogkamer Petit Restaurant De Valk

Geplaatst door Sleutelstad op Woensdag 18 september 2019

Punt zeven komt uit de koker van Utrecht, waar insectenhotels aan bijvoorbeeld reclamezuilen worden gekoppeld. ‘Dit is onder meer denkbaar in combinatie met subsidiemogelijkheden voor scholen om insectenhotels te realiseren op of rond schoolpleinen.’

Ecologisch maaibeleid

Punt acht is een heikel onderwerp in Zaanstad, waar nogal eens iets mis pleegt te gaan met het maaien van gemeentelijk groen. De PvdD pleit voor ecologisch maaibeleid. ‘Dit heeft grote invloed op het groeien van bloemen en daarmee op de biodiversiteit. Zaanstad heeft 500 hectare aan groenvoorziening. Een derde tot de helft wordt extensief onderhouden, voor 0,06 euo per vierkante meter. De rest wordt intensief gemaaid. Hier valt winst te behalen door in plaats van intensief ecologisch te gaan maaien, maar dit kost twaalf cent per vierkante meter extra. De PvdD heeft dat er wel voor over. Het college en de overige raadsfracties ook?

Peuken

Over punt negen, de peuken, is de partij kort: sigarettenpeuken zitten vol chemische stoffen, waarvan we er zo min mogelijk in het Zaans milieu willen hebben. De PvdD wil een campagne om het bewustzijn te vergroten over de schadelijkheid van sigarettenpeuken in het milieu.

Boomspiegels

Punt tien tenslotte gaat over bomen in straten, die vaak ‘flink moeten knokken om aan hun water, voedingsstoffen en lucht te komen’. Vooral als ze maar een kleine boomspiegel hebben, moeten ze in gevecht met de bestrating om te overleven. ‘Bomen krijgen telkens weer de schuld van problemen. Ten onrechte: als men bij de aanplant al voor een goede standplaats zorgt, kan de boom veel langer mee,’ zo schrijft de PvdD in het agendaonotiatief. ‘Kappen en herplanten met sprieten zorgt voor een langdurige ontgroening van straten. Terwijl bomen met grote kronen het meest effectief zijn in de strijd tegen stadshitte.’

Bron: Facebook Groen Zaans / Monique Zonneveld

‘In Zaanstad zijn veel kleine boomspiegels die eenvoudig te vergroten zijn. Grotere boomspiegels, zeker als die niet elk jaar van alles ontdaan worden maar bijvoorbeeld met bloemen bezaaid worden, zijn goed voor de biodiversiteit, het groene aangezicht van een straat en de boom. De boom is beter beschermd bij werkzaamheden en heeft meer voedingsstoffen.’ En dus zouden de minieme Zaanse boomspiegels alle moeten worden uitgebreid.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen