Scheve verhouding nieuwbouwvergunningen huur en koop in 2019

Foto: Pxfuel

In 2019 werd voor ruim 57.000 nieuw te bouwen woningen een vergunning afgegeven, achttien procent minder dan het aantal vergunde nieuwbouwwoningen in 2018. Vorig jaar ging het in twee derde van de gevallen om koophuizen. In Zaanstad was die verhouding nog verder uit het lood: 342 maal werd toestemming verleend voor de bouw van koopwoningen en slechts vier keer voor huurhuizen. 

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In de gemeente Utrecht werden de meeste nieuwbouwwoningen vergund: 3342 stuks waarvan 68 procent huur. In Amsterdam ging het om 1995 woningen vergund, waarvan eveneens 68 procent voor de verhuur bestemd is. In Groningen en Tilburg is de verhouding huur- en koopwoningen ongeveer gelijk. In Den Haag werden 1588 nieuw te bouwen woningen vergund, waarvan 34 procent voor de verhuur. In Rotterdam, Eindhoven en Almere was respectievelijk 32, 26 procent en zestien procent van het totaal voor huurders bestemd. In Wormerland was de verhouding tussen vergunningen voor koop en huur vorig jaar 145 tegen 62 en in Oostzaan zes tegen 33.

Bron: CBS

Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een indicator voor wat er in de nabije toekomst aan woningen gebouwd zal worden. De gemiddelde doorlooptijd vanaf de vergunningverlening is circa twee jaar. Vergunningen voor woningtransformaties (het omzetten van niet-woningen, zoals kantoren, in woningen) zijn niet in de cijfers over het aantal vergunde nieuwbouwwoningen opgenomen. Eerder meldde het CBS al dat er in 2019 bijna 71.000 nieuwbouwwoningen aan de voorraad zijn toegevoegd. In Zaanstad kwamen er 520 nieuwbouwwoningen bij, een toename van 0,8 procent. 

Bestaande huizen weer flink duurder

Uit andere cijfers van het CBS blijkt dat bestaande koopwoningen afgelopen maand 6,3 procent duurder waren dan in januari 2019. Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen en in juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. In mei 2018 was de prijsindex bestaande koopwoningen voor het eerst hoger dan het recordniveau in augustus 2008. Afgelopen maand bereikte de index het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 lagen de prijzen in januari ruim 44 procent hoger. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning was in Zaanstad vorig jaar 292.803 euro.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen