Derde weekeinde op rij waarschuwing voor harde wind

Foto: Flickr / Terren in Virginia

Als het zo doorgaat met elk weekeinde een storm dan zijn er straks niet genoeg letters in het alfabet om ze allemaal een naam te geven. We begonnen twee weken geleden met Ciara, kregen daarna Dennis en hebben nu Ellen. Waar winter in het verleden stond voor gladheid, kou en soms zelfs sneeuw lijkt nu de wind de heerser van het jaargetijde.

‘Hoe vaak hebt u de afgelopen maanden de ruiten van de auto moeten krabben?’ vroeg het KNMI enkele dagen geleden. Ongetwijfeld zo weinig keten dat iedereen het zich nog herinnert. Een tweede vraag die het meteorologisch instituut zelf krijgt: neemt de kans op gladheid door klimaatverandering af? Het antwoord luidt dat er zijn verschillende oorzaken zijn van gladde weken. voor gladheid op de weg. Niet alleen door sneeuw of ijzel kan het glad worden. Als na regen koude heldere lucht het land in stroomt, kan de natte weg bevriezen. Ook bij rustig mistig of nevelig weer kan rijp op de weg neerslaan en kan de straat verraderlijk glad worden. Zelfs in de zomer kan dat voorkomen, als na een lange periode van droogte de regen opeens overvloedig uit de lucht komt.

Strooizout

Rijkswaterstaat houdt bij hoeveel zout er op de rijkswegen gestrooid wordt. Dit seizoen is er tot nu toe bijna twaalf miljoen kilo zout gestrooid. Vorig jaar was dit iets meer dan 56 miljoen en dit is allebei weinig vergeleken met het tienjarig gemiddelde van 90 miljoen kilo per jaar. Het record is de winter van 2009 – 2010, toen 191 miljoen kilo gestrooid is. Ter vergelijking: 200 miljoen kilo zout is een piramide zo groot als een voetbalveld met een hoogte van 75 meter. In een warmere toekomst hoeft minder gestrooid te worden en ook lijkt volgens het KNMI het gladheidsseizoen minder lang te worden. Maar gladheid zal niet helemaal verdwijnen: er zullen nog genoeg dagen overblijven waarop de temperatuur onder nul komt en er voldoende vocht op de weg aanwezig is om verraderlijke slippartijen te veroorzaken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen